zondag 6 oktober 2013

Zondag 6 oktober 2013

'Age of Internet Empires' toont de populairste websites wereldwijd

Hoewel er wereldwijd miljoenen verschillende websites bestaan, blijken de populairste sites er maar een handvol te zijn. Twee onderzoekers uit Oxford plaatsten de meest populaire website per land op een kaart, en die geeft een opmerkelijk beeld.



De twee onderzoekers, Mark Graham en Stefano De Stabbata werken aan het Oxford Internet Institute. Ze maakten twee kaarten, eentje in 'old style', eentje met elk land geschaald afhankelijk van het aantal inwoners dat er toegang heeft tot internet. Beide kaarten laten zien hoe universeel websitevoorkeuren blijken te zijn.

Google en Facebook zijn veruit de twee meest bezochte websites. Google staat op één in 62 landen en doet het vooral goed in Noord-Amerika, Europa (ook in België), Australië, delen van Azië en in zuidelijk Afrika. Facebook volgt met 50 landen, vooral in Noord-Afrika, in delen van het Midden-Oosten en in delen van Centraal- en Zuid-Amerika.

Machtig Google

"De macht van Google wordt pas echt duidelijk wanneer we ook naar de tweede meest populaire sites in elk land kijken", zeggen de twee onderzoekers. "Van de 50 landen waar Facebook de populairste site is, hebben 36 landen Google op twee staan. In de 14 andere landen is dat YouTube, dat eveneens in handen is van Google.

China wordt gedomineerd door de sociaal netwerksite Baidu, in Japan en Taiwan staat Yahoo op kop. De zoekmachine Yandex is dan weer het populairst in Rusland. Van veel centraal-Afrikaanse landen vonden Graham en De Stabbata geen data. Wat hen naar eigen zeggen nog het meeste opviel was de populairste site in de Palestijnse Gebieden: de krant Al-Watan Voice.

Macht

En wat met de macht die volgt uit de dominantie van een handvol bedrijven op het wereldwijde web? "Waarschijnlijk zitten we pas in het begin van de 'Age of Internet Empires'. Maar toch is het belangrijk stil te staan bij de gevolgen van welke bedrijven controleren hoe we communiceren en toegang hebben tot informatie."



(The Atlantic, 2013)

Samenvatting:

2 onderzoekers brachten de meest bezochte websites per land uit op kaart. Beide kaarten laten zien hoe universeel websitevoorkeuren blijken te zijn.Google en Facebook zijn veruit de twee meest bezochte websites.

Google staat op één in 62 landen en doet het vooral goed in Noord-Amerika, Europa (ook in België), Australië, delen van Azië en in zuidelijk Afrika. Facebook volgt met 50 landen.
China wordt gedomineerd door de sociaal netwerksite Baidu, in Japan en Taiwan staat Yahoo op kop.



De machtsverdeling op het wereldwijde web is wel duidelijk.





Verenigde Staten financieren Tor-netwerk, NSA valt het aan

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en zijn Britse evenknie GCHQ vallen gebruikers aan van het Tor-netwerk. Dat wordt nochtans mee door de Amerikaanse overheid gefinancierd. Dat moet blijken uit documenten die NSA-klokkenluider Edward Snowden aan de Britse krant The Guardian bezorgde.



'Tor' is een netwerk dat gebruikers toelaat om via andere computers anoniem op het internet te surfen. "Tor is de keizer van de superbeveiligde internetanonimiteit", klinkt het in een geheime presentatie van de NSA die The Guardian kon inkijken.

Het netwerk wordt vaak gebruikt door journalisten en activisten, niet alleen in de Verenigde Staten en Europa, maar ook in China, Iran en Syrië. Het wordt mede daarom voor 60 procent gefinancierd door de Amerikaanse overheid, voornamelijk door het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Defensie, waar ook de NSA onder valt.

Kwetsbare software

Het is dan ook des te opmerkelijker dat diezelfde NSA probeert om aanvallen uit te voeren tegen Tor-gebruikers, en daar niet altijd in slaagt. De NSA probeert bij de aanvallen gebruikers te identificeren en viseert daarbij kwetsbare software op de pc's van die gebruikers. Met behulp van de webbrowser Firefox zou de NSA zo volledige toegang krijgen tot een computer, inclusief alle bestanden, toetsenbordaanslagen en online activiteiten. Het project kreeg bij de NSA de codenaam 'EgotisticalGiraffe' mee.

Uit een andere presentatie met de naam 'Tor stinks' blijkt wel dat de fundamentele beveiliging van het Tor-netwerk intact blijft. "We zullen er nooit in slagen om de identiteit van alle Tor-gebruikers tegelijkertijd te onthullen. Met manuele analyses kunnen we dat wel bij een heel klein deel van de gebruikers", klinkt het.

De NSA en de GCHQ verantwoorden hun aanvallen met het argument dat Tor ook vaak gebruikt wordt door terroristen en drugsdealers. Ook wordt er vaak kinderporno uitgewisseld via het Tor-netwerk. Maar mensenrechtengroepen vrezen dat de geheime diensten ook kritische stemmen en activisten screent.

Vage mededeling

The Guardian vroeg de NSA afgelopen week hoe het kan dat de geheime dienst een netwerk aanvalt dat door de Amerikaanse overheid wordt gesteund en of de NSA kon aantonen dat de aanvallen geen inbreuk waren op Amerikaanse en Britse wetten. De NSA gaf geen antwoord op de vragen, maar gaf wel een vage mededeling vrij waarin gesteld werd dat het agentschap binnen de wet blijft bij het verzamelen van informatie.

"Het mag niet verbazen dat onze agentschappen manieren zoeken om te reageren op technologieën die onze doelwitten gebruiken om hun communicatie te verbergen. Doorheen de geschiedenis hebben landen verschillende methodes gebruikt om hun geheimen te beschermen, en vandaag doen terroristen, mensenhandelaars en cybercriminelen hetzelfde. Wij zouden onze job niet goed doen als we daar geen antwoord op probeerden te bieden."

(Thijs, 2013)

Samenvatting:
Het artikel gaat over het gevoel van onveiligheid op het internet. Het feit dat alles wat je doet, gecontroleerd kan worden, baart zorgen voor de internetgebruiker. Het ‘Tor’-netwerk zorgt ervoor dat je minder gemakkelijk getraceerd kan worden. Het is een middel om anoniem op het internet te surfen. Omdat het NSA gelooft dat er malafide praktijken gebeuren via het Tor-netwerk, willen ze dit ook in de hand hebben.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten