maandag 7 oktober 2013

Maandag 7 oktober 2013

SP.A is Bellens beu

John Crombez (SP.A), staatssecretaris voor Fraudebestrijding, eist ‘spijkerharde en glasheldere’ duidelijkheid over de vastgoedconstructies van Belgacombaas Didier Bellens. ‘Als Bellens iets verkeerd gedaan heeft, is dat bijzonder lastig voor hem’, zegt Crombez maandag in De Morgen.


'De aandeelhouders, en dus de regering, hebben recht op glasheldere en spijkerharde duidelijkheid. Vooral omdat het niet de eerste keer is dat Bellens het moeilijk heeft met ethische regels. De best verdienende overheidswerknemer van het land moet toch in staat zijn de juiste afwegingen te maken? ', aldus Crombez.

Crombez wil in de eerste plaats weten of het klopt dat Bellens met een rechtstreeks belangenconflict zit. 'Heeft hij effectief een constructie opgezet waar hij persoonlijk voordeel mee doet en Belgacom de nadelen van ondervindt? Dat moet meteen onderzocht worden.'
Behalve aan zijn vastgoeddeals ergeren de socialisten zich volgens De Morgen aan het dedain dat Bellens tentoonspreidde over de aftopping van de lonen van overheidsmanagers. De CEO van Belgacom - met een loon van 2,1 miljoen euro bruto - deed de discussie over de toplonen af als 'het foute debat'.

Oppositiepartij N-VA gaat nog een stap verder dan de regering. Parlementslid Peter Dedecker (N-VA) vraagt een doorlichting door een externe organisatie zoals het Rekenhof.
Het mandaat van Bellens loopt tot maart 2015.

(Demeulemeester, 2013)





VIAA en VRT slaan handen in elkaar voor duurzaam VRT-archief

Het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en de VRT hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten, waarin de basis wordt gelegd voor een oplossing op lange termijn voor het archief van de VRT. VIAA zal dit archief verder digitaliseren en archiveren, en het materiaal ook toegankelijk maken voor onderwijs en onderzoek.



VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse regering met de bedoeling een inhaalbeweging te realiseren op het vlak van het digitaliseren en digitaal bewaren van ons audiovisueel erfgoed.

De beheersovereenkomst van de VRT bepaalde dat de openbare omroep de digitalisering van haar archief tot eind 2013 zelf moest opnemen. De afgelopen jaren werden door de VRT op dit vlak dan ook al belangrijke inspanningen geleverd. Vanaf 2014 moest er een nieuwe oplossing komen, waarbij expliciet naar VIAA werd gekeken. Die oplossing is er nu dus met een samenwerkingsovereenkomst tussen VIAA en VRT.

De overeenkomst legt de principes vast die moeten toelaten dat het audiovisuele erfgoed van de VRT toegankelijk wordt en blijft voor deze en volgende generaties. Naast het historische archief, worden ook basisafspraken gemaakt over de bewaring en het toegankelijk maken van nieuw geproduceerd materiaal. De openbare omroep blijft wel eigenaar van haar archief.

Er ligt nog meer de 500.000 uur niet gedigitaliseerd materiaal in Vlaamse archieven in de media- en erfgoedsector. VIAA wil door een gezamenlijke aanpak dit materiaal kostenefficiënt en duurzaam digitaliseren, bewaren en toegankelijk maken. De VRT zal daarbij haar expertise op het vlak van audiovisuele archivering ook ten dienste stellen van de brede media- en erfgoedsector.

(Verstraete, 2013)




2 Belgische kortfilms dingen mee naar European Film Awards

Twee Belgische kortfilms, "Dood van een schaduw" en "Houses with small windows", zijn bij de 15 genomineerden in de kortfilmcompetitie van de European Film Awards (EFA). Dat heeft de European Film Academy vandaag bekendgemaakt. De European Film Awards worden uitgereikt op zaterdag 7 december in Berlijn.



In "Dood van een schaduw" speelt Matthias Schoenaerts de rol van Nathan Rijckx, een soldaat omgekomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Gevangen in een overgangsfase tussen leven en dood verzamelt hij schaduwen in ruil voor een tweede kans op leven en liefde. Naast Matthias Schoenaerts maken ook Laura Verlinden, Peter Van Den Eede en Benjamin Ramon deel uit van de cast. De kortfilm van Tom Van Avermaet sleepte al een karrenvracht prijzen in de wacht en was begin dit jaar ook genomineerd voor een Oscar.

"Houses with small windows" van de Vlaams-Koerdische regisseur Bülent Öztürk is het portret van een eremoord in de landelijke Koerdische streek in het zuidoosten van Turkije. Öztürk komt zelf uit het zuidoosten van Turkije en kwam in 1995 aan in België. De kortfilm werd onlangs nog bekroond op het Filmfestival van Venetië. Door die winst was "Houses with small windows" al zeker van een nominatie voor de EFA's.
Er zijn ook Belgische genomineerden in andere categorieën. "The broken circle breakdown" van Felix van Groeningen is een van de 46 langspeelfilms die in aanmerking komen voor een award en de film dingt ook mee naar de publieksprijs. Daarnaast staat het Nederlandse "Borgman" van Alex van Warmerdam met Jan Bijvoet, Jeroen Perceval, Tom Dewispelaere en Gene Bervoets op de lijst van 46. In de categorie van de animatiefilms zijn twee Belgische coproducties genomineerd: "The congress" van Ari Folman en "Pinocchio" van Enzo d'Alò.
(Truyts, 2013)


76 landen dingen mee naar Oscar voor beste niet-Engelstalige film

Een recordaantal van 76 landen doet in maart 2014 een gooi naar de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Dat heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisator van de Oscars, maandag laten weten. Bij de kandidaten zijn voor het eerst films uit Saoedi-Arabië, Moldavië en Montenegro. Felix van Groeningens The Broken Circle Breakdown is de officiële Belgische inzending voor de Oscars.


De 76 kandidaten worden tijdens de eerste helft van januari gereduceerd tot een shortlist van maximum negen titels. De uiteindelijke vijf genomineerden voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film worden op 16 januari 2014 bekendgemaakt. Wie uiteindelijk met het felbegeerde gouden beeldje aan de haal gaat, weten we in de nacht van 2 op 3 maart 2014.
(Belga, gazet van antwerpen, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten