maandag 21 oktober 2013

maandag 21 oktober

Storing teistert Facebook


De sociaalnetwerksite Facebook is maandag enkele uren geteisterd door een storing waardoor de gebruikers geen status konden ingeven. Volgens het bedrijf was de storing te wijten aan een probleem bij onderhoudswerken.

“Deze ochtend hebben onderhoudswerken ervoor gezorgd dat onze gebruikers niets konden posten op Facebook gedurende een korte periode”, zei de woordvoerder van Facebook. “We hebben het probleem snel kunnen oplossen. De website is opnieuw helemaal beschikbaar”, verzekerde hij.
 Eerder op de dag ondervonden Facebook-gebruikers problemen als ze iets op de site wilden publiceren. Andere gebruikers kregen helemaal geen toegang tot de sociaalnetwerksite.
De storing had amper impact op de beurskoers van Facebook. Het aandeel daalde met 0,50 procent naar 53,95 dollar.

(De Standaard, 2013)

Minder illegale downloads op het internet

Het aantal bezoeken aan illegale downloadsites is het voorbije jaar met 12,7 procent gedaald. Een gevolg van de strengere acties tegen die sites in combinatie met het groeiende succes van legale gebruiksvriendelijke alternatieven.
"De cijfers gaan de goede richting uit", zegt Olivier Maeterlinck. Als algemeen directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA) voert hij al jaren strijd tegen de illegale muziek, films of videogames die je overal op het internet vindt. En dat werpt nu zijn vruchten af. "Dat steeds meer mensen het illegale downloaden voor legale alternatieven ruilen laat zich ook op het terrein voelen. De muziekindustrie bijvoorbeeld lijkt zich langzaam te herstellen."

Maeterlinck haalt cijfers aan uit Noorwegen waar de muziekindustrie de inkomsten in de eerste helft van dit jaar met 17 procent zag stijgen. Ook in landen als Zweden en Denemarken is diezelfde trend merkbaar. Met dank aan streamingdiensten zoals Spotify of Deezer, die je voor een beperkt bedrag in hun muziekcatalogus laten snuffelen. Ook video-on-demanddiensten die het mogelijk maken om tegen betaling films of televisieprogramma' op te vragen zitten in de lift. Ter illustratie, bij kabeloperator Telenet werden in augustus van dit jaar alleen al 6,9 miljoen programma's of films opgevraagd.

"Een logische evolutie", vindt nieuwemedia-expert Jo Caudron. "In het verleden werd ook opgetreden tegen het illegaal downloaden, maar zolang je de consument geen gebruiksvriendelijk en betaalbaar legaal alternatief aanbiedt, zal die toch steeds weer zijn toevlucht nemen tot wat hij of zij illegaal op het internet vindt."

Het zijn trouwens niet alleen nieuwe digitale toepassingen die het illegaal downloaden terugdringen. Ook de traditionele televisiezenders spelen steeds korter op de bal. De nieuwe afleveringen van Homeland bijvoorbeeld zijn op 2BE te zien amper een week nadat ze in de VS in de ether gingen. En ook dat heeft zijn effect. "De eerste twee seizoenen van 'Homeland' heb ik gedownload", zegt Caudron. "Maar nu de reeks zo snel op tv komt, volg ik opnieuw op televisie."

Ondanks de positieve geluiden hoedt Maeterlinck zich voor overdreven optimisme. "We zijn er nog lang niet", waarschuwt hij.

(De Morgen, 2013)

Boetieks vragen verbod op Zeeman-reclamespot



Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft bij de Jury voor Eerlijke Praktijken in de Reclame (JEP) een klacht ingediend tegen een tv-spotje van de Nederlandse textielgigant Zeeman. 

In het spotje prijst een dame eerst de lage prijzen aan van Zeeman. Daarna hangt ze de spullen in haar eigen boetiek, met een veel hoger prijskaartje. Volgens Unizo is de spot een inbreuk op de wet op marktpraktijken. 

 "De spot tast de goede naam en reputatie van de zelfstandige kledingwinkels aan", zegt Unizo-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove in de krant. "Ze wekt de indruk dat de producten die in zelfstandige boetieks verkocht worden identiek zijn aan de artikelen in Zeeman. Dat is uiteraard niet het geval, om de eenvoudige reden dat ze vaak met andere leveranciers en producenten werken, en de artikelen dus van een andere kwaliteit zijn." 

 Ook valt Unizo over het hoge prijskaartje dat de dame in haar boetiek op de kleding kleeft. "Daardoor wordt verkeerdelijk de indruk gewekt dat de zelfstandige kledingwinkels manifest een te hoge prijs vragen voor hun producten. Alleen preciseert de spot niet om welk kledingtype, merk of welke kwaliteit het gaat. De consument wordt in de waan gelaten dat alle kleding bij Zeeman veel goedkoper is dan bij een kinderboetiek, terwijl dit niet noodzakelijk het geval is."

Bekijk het spotje hier: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w6J9ek1Glwc

(De Morgen, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten