vrijdag 18 oktober 2013

vrijdag 18 oktober 2013

Geen plaats meer voor 'Joos' in nieuwe zendschema Radio 1

                                                                          Ruth Joos
Het middagprogramma van Ruth Joos past vanaf januari niet langer in het 'opgefriste' zendschema van Radio 1. Meer nog: voorlopig komt de presentatrice vanaf 2014 helemaal niet aan bod op de zender.
Het nieuws sloeg in als een bom. Ruth Joos, een van de sterkhouders van Radio 1, grofweg kaltgestellt op Radio 1? "Wordt inhoud dan echt gevaarlijk?", vroeg Rik Torfs zich af op Twitter, waar na de bekendmaking een kleine storm woedde.

Ook op de redactievloer was de verslagenheid naar verluidt groot. "Het is verschrikkelijk", zegt een bron binnen de zender. "Niemand begrijpt waarom 'Joos' afgevoerd wordt. Het was een goeddraaiend radioprogramma. Er zijn grotere pijnpunten weg te werken binnen Radio 1."

Die pijnpunten werden blootgelegd in een recent onderzoek bij de luisteraars. Bleek dat heel wat mensen afknapten op de 'woordenbrij' die van zes uur 's ochtends tot een uur 's middags de ether van Radio 1 vulde. 'De ochtend', 'Hautekiet', 'Joos': er was te veel gebabbel te horen.

"We beseffen maar al te goed dat de periode die Radio 1 nu doormaakt lang niet de beste is", reageert radiomanager Els Van de Sijpe. "Uit het luisteraarsonderzoek bleek onder meer dat de programmering tussen 10 en 12 uur meer zuurstof moest krijgen en ruimte moest laten voor onderwerpen die loskomen van de actualiteit", verklaart ze de keuze om 'Joos' te schrappen en vanaf januari 'Nieuwe feiten', het programma met Lieven Vandenhaute, naar het vrijgekomen middagslot te verhuizen.

Het onderzoek kwam er ongeveer gelijktijdig met de teleurstellende laatste luistercijfers in augustus. Radio 1 zag met een verlaging van het marktaandeel van 8,5 naar 6,4 procent in een klap een kwart van zijn publiek weggaan. Vandaar het vernieuwde schema dat gisteren officieel de wereld in werd gestuurd. "Met opgefriste programma's die maximaal zijn afgestemd op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars."

Ruth Joos, die eerder deze week al over de plannen werd ingelicht, had naar eigen zeggen graag een reactie gegeven. "Maar het is mij verboden door de VRT", stelt ze. "Ruth Joos is een fantastische radiomaakster die ik destijds zelf heb binnengehaald", sust Van de Sijpe. "Zo'n talent moet je koesteren. Alleen moeten we elkaar nog vinden binnen het vernieuwde programmaschema."

De respons vanuit de culturele wereld is overwegend negatief. “Ik begrijp niet dat een uitstekend en goed beluisterd programma afgevoerd wordt om de slechte cijfers van de hele zender recht te trekken”, aldus schrijver Tom Lanoye in de krant De Standaard. “We krijgen geen boekenprogramma en geen kunstprogramma. Als er één programma is dat literatuur, kunst en cultuur op een fijne en geloofwaardige manier brengt, dan is het wel Joos.” 

Ook de teneur van de reacties op Twitter is niet gunstig. “Wordt inhoud dan echt gevaarlijk?” vraagt Leuvens rector Rik Torfs zich er hardop af. Pianist Jef Neve vindt het afvoeren van Joos zelfs een reden om voortaan niet meer te luisteren naar Radio 1. En ook onder meer politica Freya Van den Bossche en presentatrice Francesca Vanthielen vinden het jammer dat het programma uit de lucht wordt gehaald. 

De publieke omroep laat intussen weten dat het einde van het programma niet noodzakelijk een stopzetting betekent van de samenwerking met Ruth Joos. “Alles ligt nog open”, laat woordvoerster Anneke Hernon weten. “We zijn momenteel nog in gesprek met Ruth over haar toekomst bij de omroep. Ze is een talent dat de VRT wil blijven koesteren.”

(De Morgen, 2013) (Focus Knack, 2013)

Ex-Medewerkers van De Persgroep starten acuasite

                                               Wouter Verschelden
In het najaar wordt een nieuwe actuasite gelanceerd door verschillende ex-werknemers van De Persgroep. Wouter Verschelden (foto, hoofdredacteur De Morgen van 2010 tot 2012), Patrick Van Waeyenberghe (voormalig directeur digitale media bij De Persgroep) en Mick Van Loon (oprichter van hln.be) zijn de initiatiefnemers.
"De actuasite zal voor het einde van het jaar online gaan, meer kan ik voorlopig niet melden", bevestigt Mick Van Loon het bericht uit De Standaard aan deredactie.be.
Veel meer informatie is er nog niet over het project. De initiatiefnemers zijn nog volop aan het onderhandelen met verschillende mogelijke investeerders.
De nieuwe actuasite heeft de ambitie om een flink marktaandeel te veroveren in de online nieuwsmarkt in Vlaanderen.
(De Redactie, 2013)


Belgacom kampt opnieuw met veiligheidsproblemen
Belgacom kampt opnieuw met zware veiligheidsproblemen. Die worden in kringen rond de veiligheidsdiensten als 'ernstig' omschreven.


De problemen met hacking en afluisterpraktijken bij Belgacom zijn nog lang niet opgelost. Een maand geleden werd duidelijk dat de interne systemen van het telecombedrijf sinds 2011 werden gehackt. Vermoedelijk door de Britse inlichtingendienst.

Het bedrijf meldde toen evenwel dat er "gepaste maatregelen" waren genomen en het "risico voorbij" was. Die communicatie lijkt op zijn minst voorbarig te zijn geweest. Onlangs zijn immers nieuwe "onregelmatigheden" aan het licht gekomen.

Naast de Nederlandse firma Fox-IT die eerder werd ingehuurd om de malware uit de Belgacomsystemen te halen, werkt ook de federale politie, onder meer via de Computer Crime Unit, aan het onderzoek.

Na vragen van onze krant verspreidde Belgacom gisterenavond een persbericht "om nodeloze speculaties te vermijden". Volgens de telecomoperator is het dankzij doorgedreven controles dat de nieuwe onregelmatigheden aan het licht zijn gebracht op een router bij BICS. Die dochteronderneming van Belgacom verzorgt de internationale carrierdiensten.


(De Morgen, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten