woensdag 23 oktober 2013

woensdag 23 oktober


VRT geeft dit jaar meer prijzengeld weg

                                  Bart De Pauw in Twee tot de zesde macht
Bij de VRT valt er tegenwoordig zo goed als elke dag geld te verdienen met een tv-programma. Van maandag tot vrijdag is er Blokken, op zondagavond kun je spelen met Twee tot de zesde macht.
Dat zijn trouwens de twee programma’s waarin de eerste acht maanden van dit jaar het meeste geld is weggegeven: in Blokken is van januari tot en met augustus 106.000 euro uitgedeeld, in Twee tot de zesde macht 110.000 euro. In totaal is in die periode 416.340 euro prijzengeld verdiend. Dat is een opmerkelijke stijging tegenover de vorige jaren. In 2009 werd nog 374.438 euro uitgedeeld, maar dat was over een heel jaar.
Volgens Eén-woordvoerster Anneke Ernon maakt prijzengeld een programma niet duurder. ‘Het is inbegrepen in de kostprijs. Het gaat ook niet om gigantische bedragen.’
Waarom de VRT de eerste acht maanden van dit jaar al meer prijzengeld uitdeelde, levert geen duidelijk antwoord op. Volgens de VRT zit er geen strategie achter. ‘De mix van programma’s ziet er dit jaar iets anders uit. Met programma’s als Het perfecte koppelDe neus van Pinokkio en Twee tot de zesde macht zijn er op zondag iets meer programma’s geweest waarmee geld te verdienen was.’

(De Standaard, 2013)

Facebook dan tóch strenger voor onthoofdingsvideo’s


Facebook zal dan toch strengere restricties hanteren voor gruwelvideo’s. Recent stond de sociaalnetwerksite nog een onthoofdingsvideo toe, maar daar werd hard tegen geprotesteerd. 

Facebook zal ‘content die geweld bejubelt’ voortaan verwijderen. Dat staat te lezen op de website van het in Californië gevestigde bedrijf. De sociaalnetwerksite kwam recent onder vuur te liggen, nadat de Britse omroep BBC opmerkte dat een video van een gemaskerde man die een vrouw onthoofdt, niet verwijderd werd. ‘Gebruikers moeten vrij zijn om zo’n video te bekijken en te veroordelen’, was de eerste reactie. 

Maar intussen werd de video opnieuw verwijderd. In een verklaring klinkt het dat Facebook enkel recente beelden ‘opnieuw bekeken, onderzocht en verwijderd’ heeft. Bovendien zal Facebook voortaan een ‘meer holistische blik’ hanteren op gerapporteerde inhoud. Facebook zal bijvoorbeeld nagaan of iemand een gepaste waarschuwing bij een eventuele gruwelvideo geplaatst heeft. 

Het beleid van Facebook lijkt niet altijd even rechtlijnig. In mei van dit jaar had het sociale netwerk gruwelvideo’s nog verboden vanwege de mogelijke ‘psychologische schade’ die ze zouden veroorzaken. En Facebook heeft vooral een reputatie erg streng te zijn voor seksueel getint materiaal.

(De Standaard, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten