dinsdag 22 oktober 2013

dinsdag 22 oktober


Facebook laat weer onthoofdingsvideo's toe



Video's waarop te zien is hoe mensen worden onthoofd, mogen weer op Facebook. De in mei van dit jaar opgelegde ban op dergelijke beelden is opgeheven.
De BBC kwam de koerswijziging op het spoor na tips van gebruikers die een video waarop een gemaskerde man een vrouw onthoofdt aan Facebook hadden gerapporteerd. Facebook weigerde de video echter te verwijderen. Tegenover de BBC bevestigt Facebook desgevraagd dat zijn gebruikers vrij moeten zijn om zulke video's te kijken en te veroordelen.

Het bedrijf overweegt wel waarschuwingen aan dergelijke video's toe te voegen. In de algemene voorwaarden staat nu dat Facebook foto's en video's zal verwijderen die geweld verheerlijken, naast ander verboden materiaal, zoals ontblote vrouwenborsten.

In mei was er protest tegen gruwelijke beelden op het grootste sociale netwerk ter wereld. Op Facebook waren beelden verschenen die leken te zijn opgenomen in Mexico. In het Latijns-Amerikaanse land zijn drugsbendes in een bloedige onderlinge strijd verwikkeld.

Volgens organisaties die zich inzetten voor de veiligheid van kinderen op internet, zou het bekijken van de onthoofdingsvideo's blijvende psychische schade kunnen toebrengen aan minderjarigen.

Ook nu is er kritiek op het netwerk, waar iedereen die ouder is dan 13 jaar lid van mag worden. 'Slechts enkele secondes van dergelijk schokkend materiaal kunnen voor altijd op het netvlies van een jong persoon gebrand zijn', zegt een voormalig psycholoog die een zelfmoordpreventie-instituut runt.

De Britse premier David Cameron noemt Facebook in een tweet: onverantwoordelijk. 'Ze moeten zichzelf verklaren tegenover bezorgde ouders'."
(De Volkskrant, 2013)



Meer abonnees voor Netflix



De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix, sinds september ook in Nederland actief, heeft het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal zien groeien tot ruim 40 miljoen, van minder dan 30 miljoen een jaar geleden. Dat maakte Netflix maandag nabeurs bekend.
Op de Amerikaanse markt nam het aantal abonnees met 1,29 miljoen toe en internationaal was sprake van een groei van 1,44 miljoen klanten. De omzet van het bedrijf steeg tot 1,1 miljard dollar (804 miljoen euro), van 905 miljoen dollar vorig jaar. De winst was 32 miljoen dollar, tegen 8 miljoen dollar een jaar geleden. De winst per aandeel bedroeg 52 cent, terwijl analisten in doorsnee op 47 cent hadden gerekend.

Netflix zei in een toelichting dat er nog een lange weg is te gaan voordat concurrent HBO met wereldwijd 114 miljoen gebruikers is geëvenaard, maar dat stapje voor stapje vooruitgang wordt geboekt.

(De Volkskrant, 2013)


Filip Pletinckx is nieuw nethoofd van Radio 1


                                          Filip Pletinckx
Filip Pletinckx (45) volgt Diane Waumans op als nethoofd van Radio 1. De raad van bestuur van de VRT spreekt zijn vertrouwen uit in de aanpak van het management en bevestigt dat "cultuur een essentiële kerntaak van de VRT blijft".
Raad van bestuur: "Cultuur blijft kerntaak VRT"
Filip Pletinckx begon zijn carrière bij BRT 1 en werkte sinds 1989 voor Radio 2, waar hij alle facetten van het vak leerde. De voorbije jaren werkte hij aan de nieuwe organisatie van Radio 2.
"Ik neem mijn ervaring mee om snel werk te maken van een duidelijke structuur bij Radio 1 waarbinnen we het vernieuwde programmaschema gaan uitwerken. Ik ben blij dat ik daarvoor kan rekenen op een sterk kernteam met veel expertise", aldus Pletinckx.
Het kernteam van nethoofd Filip Pletinckx bestaat uit Paul De Wyngaert (productiehuismanager radio), Wim Vangrootloon (producer Radio 1), Sven Lardon (adviseur radio), Griet De Craen (hoofdredacteur radionieuws) en David Naert (Sporza).
Filip Pletinckx volgt Diane Waumans op als nethoofd van Radio 1. Zij volgt Tim Pauwels op als manager beroepsethiek van de VRT. Pauwels keert terug naar de nieuwsdienst. Hij wordt er projectleider "Verkiezingen 2014".
Nadat vorige week commotie was ontstaan over een nieuw zendschema voor Radio 1 (waarbij geen plaats meer is voor het programma "Joos") heeft de raad van bestuur van de VRT vandaag laten weten dat cultuur naast informatie en sport een van de essentiële kerntaken van de openbare omroep blijft.
"Radio 1 is daarin een onmisbare schakel, vandaag en in de toekomst", zegt de raad in een persbericht. De raad spreekt zijn steun en vertrouwen uit in de aanpak van het management om een gepast aanbod en een performante structuur uit te bouwen voor de zender.

(Deredactie.be, 2013) 

Screen Brussels bundelt audiovisuele bedrijven

Om de samenwerking tussen audiovisuele bedrijven, de academische wereld en de overheid te bevorderen, creëerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deze week de cluster Screen.brussels. Die werd ondergebracht onder de vleugels van het Brussels Agentschap voor de Onderneming (BOA). Het potentiële ledenaantal wordt geschat op 300. Grote namen als RTL, de RTBF, BeTV en Emakina zijn al aangesloten. Doelstelling: de positionering van Brussel als centrum voor digitale en audiovisuele media versterken tegenover andere grootsteden als Londen, Parijs of Berlijn. Er werken naar schatting immers meer dan 7000 mensen in deze sectoren, verdeeld over zowat 500 ondernemingen.

(www.mm.be)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten