vrijdag 4 oktober 2013

Donderdag 3 oktober 2013



Ed Miliband woedend op The Daily Mail voor "karaktermoord"


De Britse oppositieleider Ed Miliband is woedend op The Daily Mail. De tabloid pakte zaterdag op zijn cover uit met zijn in 1994 overleden vader, Ralph Miliband. Onder de kop 'De man die Groot-Brittannië haatte' werd de marxistische socioloog er min of meer van beschuldigd een landverrader te zijn geweest. 'Red Ed' schreef dinsdag een recht van antwoord, waarop de krant het originele artikel nogmaals publiceerde. In Groot-Brittannië woedt nu opnieuw een fel debat over hoe ver de pers kan en mag gaan.



"Red Ed heeft beloofd het socialisme terug te brengen, als een eerbetoon aan zijn marxistische vader", stond zaterdag te lezen op de voorpagina van The Daily Mail. "Waar geloofde Miliband senior werkelijk in? Het antwoord moet iedereen die van dit land houdt schokken." The Daily Mail baseerde zich voor het stuk onder andere op een dagboekfragment van de toen zeventienjarige Ralph. Die vluchtte aan het begin van de Tweede Wereldoorlog van België naar Engeland.

"De Engelsman is een bezeten nationalist", schreef Miliband in zijn dagboek. "De Britten zijn allicht het meest nationalistische volk ter wereld. (...) Soms wil je bijna dat ze (de oorlog) verliezen, zodat ze zien hoe de dingen zijn." De krant had het ook uitgebreid over de afkeer die hij zou hebben gekoesterd tegen onder andere het parlement, de monarchie, de kerk en het leger.

Karaktermoord

Miliband reageerde eergisteren in The Daily Mail met een recht van antwoord. Hij betichtte de krant van karaktermoord en schreef onder andere dat zijn vader als lid van de Britse marine tegen de Duitsers heeft gevochten. "Hij vocht voor Groot-Brittannië", schreef hij. "Groot-Brittannië was een bron van hoop en geborgenheid voor hem."

Maar The Daily Mail publiceerde niet enkel Milibands weerwoord. De krant publiceerde het artikel van zaterdag nogmaals en de hoofdredacteur haalde in een commentaarstuk uit naar de Labour-leider. De Daily Mail liet ook weten geen excuses aan te bieden en achter het artikel te staan. Wel verwijderde de krant een foto van het graf van Miliband waarbij een morbide woordspeling gemaakt was van haar website.

(Becker, 2013)

Samenvatting:

Dit artikel handelt over verscheidene beschuldigingen gericht aan de oppositieleider Ed Miliband en zijn  vader.

Hij zou een fervente voorstander zijn van het socialistische model als eerbetoon aan zijn vader.

In de Daily Mail worden ze afgeschilderd als socialistische extremisten die het land naar de afgrond willen duwen. Samen met zijn recht van antwoord werd hetzelfde artikel nogmaals gepubliceerd, wat resulteerde in nog meer controverse.



Belgacom-hoorzitting levert ‘meer vragen dan antwoorden’ op

Op basis van de huidige feitelijke informatie kan Belgacom geen conclusies trekken over de daders van de recent ontdekte cyberaanval op haar IT-systemen, noch over de gegevens die de inbrekers buitgemaakt hebben. Dat bleek donderdag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement over de Belgacom-hacking.

In de media circuleerden de voorbije weken tal van verhalen over de grootschalige aanval op de netwerksystemen van Belgacom die twee weken geleden aan de oppervlakte kwam. Zo meldde het Duitse blad Der Spiegel dat de Britse inlichtingendienst GCHQ achter de aanval zou zitten. De Nederlandse openbare omroep NOS meldde donderdag dan weer dat het telefoonverkeer van de internationale instellingen in Brussel anderhalf jaar is afgeluisterd.

Objectieve elementen

‘We beschikken vandaag niet over objectieve elementen om de talloze speculaties in de media te bevestigen of te ontkennen’, stelde Geert Standaert, verantwoordelijke van de Belgacom-netwerken tijdens de hoorzitting.

Hij verzekerde wel dat de malware enkel is aangetroffen op ruim 120 servers en workstations van het interne IT-systeem van Belgacom, en niet op de telecomnetwerken. Volgens Standaert is er momenteel dan ook geen aanwijzing dat de aanval impact heeft gehad op de dienstverlening of gegevens van klanten.

Ook Frank Robben van de Belgische privacycommissie stelde dat er bij de hacking geen persoonsgegevens ‘gecompromitteerd’ zijn. Maar het kan ook niet uitgesloten worden. Er is immers vercijferde informatie naar buiten gesmokkeld, en is geen sinecure om die informatie te ontgrendelen.

Daders

Secretaris-generaal van Belgacom Dirk Lybaert beklemtoonde dat de daders over aanzienlijke middelen en hoogtechnologische expertise beschikten. Volgens hem kan zelfs een telecombedrijf met adequate beschermingsmaatregelen zich nooit helemaal wapenen tegen inbraken van een dergelijk niveau en moet de overheid extra middelen uittrekken. Robben van zijn kant stelde dat alle technologische competenties over de grenzen heen gebundeld moeten worden om cyberdreigingen van dergelijke omvang te lijf te gaan.

Veel nieuws leverde de hoorzitting niet op. Vaak werd ook verwezen naar het geheim van het gerechtelijk onderzoek dat momenteel loopt. De Nederlandse liberale Sophie in’t Veld, die de hoorzittingen leidde, concludeerde alvast dat de sessie ‘meer vragen dan antwoorden’ had opgeleverd.

Antwoorden kwamen er ook niet van directeur Iain Lobban van GCHQ. Hij was aangekondigd op de hoorzitting, maar stuurde uiteindelijk zijn kat, tot ongenoegen van vele Europarlementsleden.
(Belga, 2013)

Samenvatting:
Tijdens de hoorzitting in verband met de cyberaanval op de IT-systemen van Belgacom zijn er weinig antwoorden uit de bus gekomen. Er zijn te weinig objectieve elementen die de speculaties die rondgaan in de media kunnen bevestigen of ontkrachten.

Dergelijke inbraken moeten vermeden kunnen worden. Maar aangezien de daders over aanzienlijke en hoogtechnologische middelen beschikken, zou hiervoor  veel meer overheidssteun nodig zijn en zou de technologie over de grenzen heen zijn krachten moeten bundelen.



Metro geeft de boodschap door


Alles begon met een spoorwerknemer die zich amuseerde met boodschappen die door pendelaars worden achtergelaten op gebruikte biljetten, volle go-passen of achtergelaten kranten. Op 30 september besloot hij onder het pseudoniem “Stationschef” de hashtag  #nmbsocial te lanceren. Op zijn blog nodigt hij iedereen uit om toe te treden tot zijn team. En sindsdien volgen de tweets elkaar in sneltreintempo op. Metro heeft zelfs besloten er een ruimte aan te wijden. Op de voorpagina van de gratis krant staat een witte kader met de woorden “Geef de boodschap door” en wordt er verwezen naar de fameuze hashtag die ondertussen razend populair is op Twitter, zowel in het Nederlands als in het Frans.
(pub, 2013)





Twitter wil een miljard dollar ophalen op de beurs

Het socialmediabedrijf Twitter wil bij de komende beursintroductie in New York een miljard dollar bijeenhalen. Eerder was bekend dat Twitter de voorkeur geeft aan de NYSE boven de Nasdaq.

Twitter heeft aan de Amerikaanse beurswaakhond SEC meer gegevens overgemaakt over de financiële situatie van het bedrijf. Daaruit blijkt dat er vorig jaar een verlies van 80 miljoen dollar werd geleden.


Tegelijk was er een omzet van 317 miljoen dollar en dat is drie keer zo veel als het jaar tevoren. Twitter heeft naar eigen zeggen nu 218 miljoen actieve gebruikers. 
Eerder had het bedrijf uit San Francisco al bekendgemaakt dat het een notering gaat aanvragen op de NYSE, de beurs van New York. Dat is opvallend, want de meeste technologiebedrijven kiezen doorgaans voor de schermenbeurs Nasdaq, een rivaal van de NYSE.
Twitter zou een miljard dollar willen ophalen en het gaat om de grootste beursintroductie sinds die van Facebook op Nasdaq in mei vorig jaar. Die liep toen echter volledig in het honderd door computerproblemen wegens de grote belangstelling. Het aandeel van Facebook noteerde tot voor kort ook flink beneden de introductiekoers. 

(Greef, 2013)















Geen opmerkingen:

Een reactie posten