vrijdag 25 oktober 2013

vrijdag 25 oktober

Google experimenteert met grote reclamebanners

Zoekgigant Google zou dan toch van plan zijn om grote advertenties te plaatsen boven de zoekresultaten. Dat blijkt uit een test in de VS. Google had tot dusver altijd aangegeven die stap niet te willen zetten.
Een gespecialiseerde Amerikaanse weblog merkte echter dat er nu toch een experiment aan de gang is met grote banners. de eerste bedrijven van wie op deze manier advertenties te zien zijn, zijn Southwest Airlines en Virgin America.
Wat Google wel al langer doet, is boven de gewone zoekresultaten ook gesponsorde resultaten weergeven. Adverteerders kunnen in ruil voor een vergoeding bovenaan verschijnen bij een bepaalde zoekterm.
Een woordvoerster van Google zegt dat het lopende experiment een uitbreiding van die vorm van adverteren is. ‘In de VS loopt een beperkte test waarbij adverteerders ook een afbeelding kunnen laten weergeven bij zoekopdrachten naar bepaalde merken’, zegt ze in een reactie aan Huffington Post .
In een bijdrage op de eigen Google-blog liet het bedrijf in 2005 nog weten dat er nooit bannerreclames op de startpagina of bij de zoekresultaten te zien zouden zijn.

(De Standaard, 2013)

CGKR ziet geen graten in radiospot GAIA

In een advies aan de Franse Gemeenschapsminister van Gelijke Kansen, Fadila Laanan, schrijft het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dat er in de radiospot van GAIA geen sprake is van een inbreuk op de negationismewet. Ook zegt het CGKR dat de spot op geen enkele wijze aanzet tot haat, geweld of discriminatie. De dierenrechtenorganisatie heeft het advies op haar website geplaatst.
Minister Laanan had aanstoot genomen aan de radiospot, die discriminerend zou zijn voor de moslimgemeenschap en de jodenvervolging zou minimaliseren. De minister overwoog daarom gerechtelijke stappen te ondernemen.

Het CGKR heeft zich daarop over de radiospot gebogen en een advies geformuleerd aan Laanan. Daarin pleit het Centrum voor Gelijke Kansen GAIA vrij van zowel het overtreden van de negationismewet als het discrimineren van de moslimgemeenschap. Verder noemt het CGKR het ijveren voor de verdoving van schapen voorafgaand aan hun doding legitiem, zeker voor een dierenrechtenorganisatie. Ook de timing van de campagne, vlak voor het Offerfeest, beschouwt het CGKR als gerechtvaardigd omdat het probleem van onverdoofd slachten zich dan stelt.

Het CGKR waarschuwt wel voor het gevaar dat schuilt in impliciete toespelingen op jodenvervolging en genocide bij publiciteitscampagnes. Bovendien is het van oordeel dat actie in samenwerking met de moslimgemeenschap beter, respectvoller en efficiënter was geweest. GAIA blijft erbij dat het doel van de campagne een oproep is om voorafgaande verdoving wettelijk te verplichten bij alle slachtingen, zonder uitzondering voor rituele slachtingen. De organisatie benadrukt nogmaals dat de spot niet bedoeld was om te discrimineren.

(De Morgen, 2013)

Aandelen Twitter kosten 17 tot 20 dollar

Twitter wil ongeveer 70 miljoen aandelen naar de beurs brengen voor een prijs van 17 tot 20 dollar per stuk. Dat staat in documenten die de online berichtendienst donderdag indiende bij beurstoezichthouder SEC. Het aantal aangeboden aandelen is 13 procent van het totale aandelenkapitaal.
Twitter, dat 6 jaar geleden werd opgericht, heeft maandelijks meer dan 230 miljoen actieve gebruikers. Bestuursvoorzitter Dick Costolo verwacht dat de populariteit van Twitter op mobiele telefoons grote hoeveelheden adverteerders zal trekken. Twitter wordt door ongeveer driekwart van de meest actieve gebruikers bezocht vanaf een mobiele telefoon. Een jaar eerder was dat nog 69 procent.
Twitter probeert een debacle zoals Facebook overkwam te vermijden. De sociale netwerksite ging in mei 2012 voor 38 dollar per aandeel naar de beurs, een stap die vanaf het begin misging doordat de systemen van beursexploitant Nasdaq de grote orderstroom niet aankonden. De koers van Facebook kwam pas in augustus van dit jaar boven de introductiekoers.
Het bedrijf bereidt zich al maanden voor op de beursgang, onder meer door de mogelijkheid te creëren om zijn website te gelde te maken. Twitter-topman Jack Dorsey kreeg het idee voor de berichtendienst van maximaal 140 tekens, die oorspronkelijk ontwikkeld was voor mobiele telefoons, toen hij samen met de twee andere medeoprichters van Twitter, Biz Stone en Evan Williams, werkte bij podcastontwikkelaar Odeo.
De dienst werd uiteindelijk gelanceerd in maart 2006. In 2012 had de microblogsite naar eigen zeggen meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd, die samen elke dag 340 miljoen tweets de wereld instuurden. De website behoort tot de tien meest bezochte sites wereldwijd. De waarde van het bedrijf uit San Francisco wordt geschat op 10 tot 15 miljard dollar. Het heeft 900 werknemers.

(De Standaard, 2013)

Anke Van dermeersch moet anti-islamcampagne stopzetten

Na schoenenmerk Louboutin krijgt nu ook de Canadese studente Rosea Lake gelijk over de campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’. De campagne is te sterk gebaseerd op het werk van de studente en mag daardoor niet meer gebruikt worden, oordeelt de rechtbank.
Op posters en postkaarten wordt op de kortgerokte benen van Anke Van dermeersch op hoge hakken een schaal geprojecteerd. Daarop werden volgende waardeoordelen geplaatst (boven naar onder): steniging, verkrachting, hoer, slet, gematigde Islam en shariaconform. ‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, stelt voorzitter Anke Van dermeersch. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’
Maar de poster schoot in het verkeerde keelgat bij schoenenmerk Louboutin, omdat de politica hoge pumps met rode zool draagt. Christian Louboutin eiste de stopzetting van de campagne omdat het merk naar verluidt schade werd toegebracht.
De rechter in kort geding gaf Louboutin gelijk en liet de rode zool verbieden. Anke Van der Meersch was creatief. Ze stelde kort na de uitspraak al meteen nieuwe, licht gewijzigde affiches voor met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: 'Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen.'
Er werd echter ook een rechtszaak tegen Van dermeersch aangespannen door de Canadese studente grafisch ontwerp Rosea Lake, omdat ze er haar eigen werk ‘Judgements’ in herkende. Alleen ging de schaal bij haar van ‘preuts’ tot ‘slet’ en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij.
Lake vond dat Van dermeersch haar idee gestolen en misbruikt heeft voor haar anti-islamcampagne en dagvaardde Van dermeersch voor de Antwerpse kortgedingrechter wegens schending van de auteursrechten en het onrechtmatig gebruik van haar werk.
Die gaf de studente gelijk: Van dermeersch mag het campagnemateriaal niet langer gebruiken. Anke Van dermeersch verklaarde eerder al dat het werk van Rosea Lake haar geïnspireerd had, net zoals een maatbeker of het liedje ‘These boots are made for walking’, maar dat er van plagiaat geen sprake is.
(De Standaard, 2013)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten