donderdag 31 oktober 2013

"Brooks en Coulson hadden jarenlang een verhouding"


De twee hoofdverdachten in het afluisterschandaal van News of the World, Rebekah Brooks en Andy Coulson, hadden jarenlang een verhouding. 


Brooks, Coulson en zes andere verdachten staan terecht omdat ze jarenlang telefoons hebben afgeluisterd. De openbare aanklager toonde aan dat Coulson en Brooks zes jaar lang een relatie hadden wat relevant aan het onderzoek is omdat de ene wist wat de andere wist.
Brooks en Coulson ontkennen hun betrokkenheid in de afluisterschandalen, desondanks reeds drie van de andere verdachten bekenden dat ze telefoons hebben afgeluisterd.

Poucke, S. V. (2013, oktober 31). Cultuur & Media. Opgeroepen op november 1, 2013, van deredactie.be: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/131031NewsOfTheWorldAffaire

Facebook geeft toe dat interesse daalt bij jongeren

Voor het eerst geeft Facebook toe dat er een dalende interesse is voor de socialnetworksite bij jongeren.

Financieel topman David Ebersman meldt dat het totale gebruik van Facebook bij de Amerikaanse tieners stabiel is gebleven, maar het aantal dagelijkse gebruikers is wel gedaald, vooral bij de jongste leden.
De jongeren zijn heel belangrijk voor Facebook. Een dalende trend in bezoekers zal de advertentie-opbrengsten negatief beïnvloeden. Twitter en Snapchat hebben echter wel meer succes bij jongeren.

Deze uitspraak zorgde voor een daling van het aandeel van Facebook op de beurs van New York. Desondanks boekt Facebook winst. Afgelopen kwartaal bracht Facebook 425 miljoen dollar op, vooral van advertenties gericht op gebruikers van smartphones en tablets.

Truyts, J. (2013, oktober 31). Cultuur & Media . Opgeroepen op november 1, 2013, van deredactie.be: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/131031_FacebookJongeren


Hyves stopt ermee als sociaal netwerk

De populairste Nederlands sociaalnetwerksite Hyves ondervindt te veel concurrentie van Twitter en Facebook


Hyves werd in 2004 opgericht en groeide uit tot de populairste sociaalnetwerksite van Nederland, met zo’n 10 miljoen leden. De opkomende concurrentie van Facebook en Twitter zorgden voor een daling in zijn gebruikers. In 2010 had Hyves nog 8,6 miljoen bezoekers, begin dit jaar waren het nog maar 2,8 miljoen. Hyves stopt ermee als socialnetworksite, maar blijft nog wel bestaan als gamingplatform. Hyves is daar nog wel populair bij de Nederlanders. Vanaf 2 december wordt het socialnetwork-gedeelte stopgezet. De gebruikers kunnen via een tool hun bestanden downloaden van Hyves.

Truyts, J. (2013, oktober 31). cultuur en media. Opgeroepen op november 1, 2013, van deredactie.be: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/131031_Hyves


woensdag 30 oktober 2013

Gokspelletjes op sociaalnetwerksites onder de loep

De Kansspelcommissie wil aangepaste regels voor gokken op het internet. Vooral voor gokspelletjes op sociaalnetwerksites als Facebook wil men beperkingen op leggen. Vooral jongeren zijn het doelwit bij deze gokspelletjes. Ze beseffen vaak niet het gevaar. Meer en meer nemen jongeren deel aan kansspelen zonder eigenlijk te beseffen dat het kansspelen zijn. Peter Naessens van de kansspelcommissie wil daarom dat 'social gaming' wordt ondergebracht bij de kansspelen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die al van jongs af aan dergelijke spelletjes spelen meer kans hebben om ooit een gokverslaving te ontwikkelen. Alle kansspelen worden vooral online gespeeld. De omzet wordt geschat op ongeveer 100 miljoen euro.
Fiers, D. (2013, 10 30). Gokspelletjes op sociaalnetwerksites onder de loep . Opgeroepen op 10 30, 2013, van deredactie.be: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/131030_Kansspelcommissie_sociaalnetwerksite

Vanaf 2014 ook e-boeken in de Vlaamse bibs

Vanaf april 2014 zullen de meeste Vlaamse openbare bibliotheken e-boeken aanbieden. In de bib zijn ze gratis en kan je ze lezen op computers, tablets of via het draadloze internet van de bib. Thuis kan je ze lezen met abonnementen van vijf euro voor drie boeken. Via een gratis app blijft elk boek vier weken beschikbaar. Het is een proefproject dat zal starten met driehonderd titels. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) is alvast enthousiast. Het is een nieuw medium om het lezen te bevorderen. Al 178 gemeenten en steden hebben doen mee aan het project. Als het succes heeft dan zullen er al snel meerdere titels volgen.
Belga. (2013, 10 29). vanaf 2014 ook e-boeken in de Vlaamse bibs. Opgeroepen op 10 29, 2013, van demorgen.be: http://www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1731481/2013/10/29/Vanaf-2014-ook-e-boeken-in-de-Vlaamse-bibs.dhtml

"Café Corsari" viert 60 jaar Vlaamse televisie

Op donderdag 31 oktober bestaat de Vlaamse televisie 60 jaar. Dat viert Eén met een extra lange aflevering van "Café Corsari". Enkele televisie-iconen zoals Luc Appermont en Rani De Conick zullen spreken over het verschil tussen televisie maken vroeger en nu. Ook het onafscheidelijke duo Kris en Yves komen voor de gelegenheid langs in de studio. "Café Corsari"-presentatoren Tomas De Soete en Freek Braeckman willen donderdag ook de gele briefkaart nieuw leven inblazen. Wie een gele briefkaart stuurt naar "Café Corsari", maakt kans op een televisietoestel.
Verhoogen, I. (2013, 10 29). Café Corsari viert 60 jaar Vlaamse televisie. Opgeroepen op 10 29, 2013, van deredactie.be: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/131029_Caf%25C3%25A9_Corsari

dinsdag 29 oktober 2013

Georgische kopie van nieuwsstudio VTM?

VTM heeft opgemerkt dat de intro en het decor van een georgische televisiezender bijna exact hetzelfde is als die van VTM. Ze gaan onderzoeken wat er nu juist gebeurd is waardoor deze zo hard op elkaar lijken. (DeRedactie.be, 2013)

Proces afluisterschandaal News of the World gaat van start

Op 28 september begon het proces rond het afluisterschandaal van de opgedoekte krant ‘New of the World’. De krant had de voicemail van een vermist meisje gekraakt, maar wilden niet dat deze vol kwam. Ze hebben berichten gewist waardoor de familie nog hoop had dat ze leefde. Rebekah Brooks en zeven andere beklaagden gaan zich verdedigen om onschuldig gepleit te worden. In de rechtbank zullen 100 getuigen en 25 advocaten zijn wat dit een monsterproces maakt. Het proces zal waarschijnlijk tot na Pasen duren. Dit schandaal trekt veel internationale media, dit maakt het moeilijk voor het Britse gerecht omdat in het Verenigd Koninkrijk geen commentaar mag gegeven worden over een lopend proces. (DeMorgen, 2013)

Wall Street (NYSE) test beursgang Twitter

De beursgang van Twitter werd getest door de New York Stock Exchange op Wall Street. Dit was een succes. De tests werden gedaan omdat er volgende maand een enorme belangstelling zal zijn voor de geplande beursintroductie. NYSE heeft voor het eerst deze beursintroductie gesimuleerd. Ze hebben dit gedaan om na te gaan of het systeem de aanvragen voor de aandelen aankan. De beurs wou geen problemen bij de introductie zoals met Facebook waarbij er last was van computerproblemen en foute schattingen. (DeMorgen, 2013)

zaterdag 26 oktober 2013

zaterdag 26 oktober

Netflix komt niet: 'Sorry dat we u teleurstellen, België'

Een foto uit het hoofdkantoor van Netflix had de speculatie gisteren doen oplaaien dat de online tv-dienst Netflix ook eindelijk in België zou starten. 'We moeten jullie echter teleurstellen', klinkt het vanuit Californië.

Vreugdetaferelen op het sociaal netwerk Twitter gisteren. Het leek er immers sterk op dat de onlinetelevisiedienst Netflix eindelijk klaar was om in België van start te gaan. Aan de reacties te zien, is dat iets waar heel wat liefhebbers van films en series op zitten te wachten. Maar die fans moeten nog even op hun honger blijven zitten. 

De aanleiding van de prematuur ontstoken vreugdevuren was een fotoreportage op Business Insider. De bekende zakenwebsite kreeg een rondleiding op het Netflix-hoofdkantoor in Californië, en plaatste daar online een fotoreeks van. Op de 16de foto van die reeks was iets opmerkelijks te zien, zo merkte een redacteur van website CuttingEdge op via Twitter. De foto toonde een soort wegwijzer, die toont waar Netflix mensen in dienst heeft om internationaal uit te breiden. En daarop is te zien dat er in België twee mensen in dienst zijn van het bedrijf. Enig zoom- en ontcijferwerk leerde dat de twee Netflix-werknemers vanuit Aalst en Sint-Genesius-Rode werken. Beide zijn taalexperts van opleiding, in respectievelijk Nederlands en Frans. Bij één van de twee staat expliciet vermeld dat ze experte is in de vertaling van websites en software. De andere is 'senior localization project manager'. Dat deed logischerwijs de speculatie opflakkeren dat Netflix zich klaarstoomt om in ons land te lanceren. 

In de audiovisuele sector is men er in ieder geval al langer dan vandaag van overtuigd dat de dienst snel van start zal gaan in België, nadat het bedrijf eerder dit jaar voet aan grond heeft gezet in Nederland. De puzzel leek dan ook te passen. De conclusie dat Netflix zich klaarstoomt voor een Belgisch hoofdstuk is echter voorbarig. In een reactie aan De Tijd goot Netflix gisteren koud water over de speculatie. 'Ik moet jullie jammer genoeg teleurstellen', reageerde woordvoerder Joris Evers vanuit Californië. 'We hebben inderdaad mensen die voor ons werken vanuit België. Maar die zijn enkel bezig met onze diensten in Nederland. We hopen ons natuurlijk op een dag voltijds te kunnen lanceren in België, in die zin dat we op termijn mikken op een wereldwijde aanwezigheid. Maar voorlopig hebben we nog geen concrete plannen voor een Belgische lancering.' 

Dat is vooral goed nieuws voor bedrijven als Belgacom en Telenet, die zelf via video-on-demandfuncties films en series aanbieden. Het is voor die diensten dat Netflix de grootste bedreiging zou vormen. Netflix werkt zelf met een abonnementsformule. Wie een maandelijks bedrag - 7,99 euro in Nederland - betaalt, mag onbeperkt films en series uit de catalogus streamen via een resem schermen, van smart-tv tot smartphone.

(De Tijd, 2013)

vrijdag 25 oktober 2013

vrijdag 25 oktober

Google experimenteert met grote reclamebanners

Zoekgigant Google zou dan toch van plan zijn om grote advertenties te plaatsen boven de zoekresultaten. Dat blijkt uit een test in de VS. Google had tot dusver altijd aangegeven die stap niet te willen zetten.
Een gespecialiseerde Amerikaanse weblog merkte echter dat er nu toch een experiment aan de gang is met grote banners. de eerste bedrijven van wie op deze manier advertenties te zien zijn, zijn Southwest Airlines en Virgin America.
Wat Google wel al langer doet, is boven de gewone zoekresultaten ook gesponsorde resultaten weergeven. Adverteerders kunnen in ruil voor een vergoeding bovenaan verschijnen bij een bepaalde zoekterm.
Een woordvoerster van Google zegt dat het lopende experiment een uitbreiding van die vorm van adverteren is. ‘In de VS loopt een beperkte test waarbij adverteerders ook een afbeelding kunnen laten weergeven bij zoekopdrachten naar bepaalde merken’, zegt ze in een reactie aan Huffington Post .
In een bijdrage op de eigen Google-blog liet het bedrijf in 2005 nog weten dat er nooit bannerreclames op de startpagina of bij de zoekresultaten te zien zouden zijn.

(De Standaard, 2013)

CGKR ziet geen graten in radiospot GAIA

In een advies aan de Franse Gemeenschapsminister van Gelijke Kansen, Fadila Laanan, schrijft het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding (CGKR) dat er in de radiospot van GAIA geen sprake is van een inbreuk op de negationismewet. Ook zegt het CGKR dat de spot op geen enkele wijze aanzet tot haat, geweld of discriminatie. De dierenrechtenorganisatie heeft het advies op haar website geplaatst.
Minister Laanan had aanstoot genomen aan de radiospot, die discriminerend zou zijn voor de moslimgemeenschap en de jodenvervolging zou minimaliseren. De minister overwoog daarom gerechtelijke stappen te ondernemen.

Het CGKR heeft zich daarop over de radiospot gebogen en een advies geformuleerd aan Laanan. Daarin pleit het Centrum voor Gelijke Kansen GAIA vrij van zowel het overtreden van de negationismewet als het discrimineren van de moslimgemeenschap. Verder noemt het CGKR het ijveren voor de verdoving van schapen voorafgaand aan hun doding legitiem, zeker voor een dierenrechtenorganisatie. Ook de timing van de campagne, vlak voor het Offerfeest, beschouwt het CGKR als gerechtvaardigd omdat het probleem van onverdoofd slachten zich dan stelt.

Het CGKR waarschuwt wel voor het gevaar dat schuilt in impliciete toespelingen op jodenvervolging en genocide bij publiciteitscampagnes. Bovendien is het van oordeel dat actie in samenwerking met de moslimgemeenschap beter, respectvoller en efficiënter was geweest. GAIA blijft erbij dat het doel van de campagne een oproep is om voorafgaande verdoving wettelijk te verplichten bij alle slachtingen, zonder uitzondering voor rituele slachtingen. De organisatie benadrukt nogmaals dat de spot niet bedoeld was om te discrimineren.

(De Morgen, 2013)

Aandelen Twitter kosten 17 tot 20 dollar

Twitter wil ongeveer 70 miljoen aandelen naar de beurs brengen voor een prijs van 17 tot 20 dollar per stuk. Dat staat in documenten die de online berichtendienst donderdag indiende bij beurstoezichthouder SEC. Het aantal aangeboden aandelen is 13 procent van het totale aandelenkapitaal.
Twitter, dat 6 jaar geleden werd opgericht, heeft maandelijks meer dan 230 miljoen actieve gebruikers. Bestuursvoorzitter Dick Costolo verwacht dat de populariteit van Twitter op mobiele telefoons grote hoeveelheden adverteerders zal trekken. Twitter wordt door ongeveer driekwart van de meest actieve gebruikers bezocht vanaf een mobiele telefoon. Een jaar eerder was dat nog 69 procent.
Twitter probeert een debacle zoals Facebook overkwam te vermijden. De sociale netwerksite ging in mei 2012 voor 38 dollar per aandeel naar de beurs, een stap die vanaf het begin misging doordat de systemen van beursexploitant Nasdaq de grote orderstroom niet aankonden. De koers van Facebook kwam pas in augustus van dit jaar boven de introductiekoers.
Het bedrijf bereidt zich al maanden voor op de beursgang, onder meer door de mogelijkheid te creëren om zijn website te gelde te maken. Twitter-topman Jack Dorsey kreeg het idee voor de berichtendienst van maximaal 140 tekens, die oorspronkelijk ontwikkeld was voor mobiele telefoons, toen hij samen met de twee andere medeoprichters van Twitter, Biz Stone en Evan Williams, werkte bij podcastontwikkelaar Odeo.
De dienst werd uiteindelijk gelanceerd in maart 2006. In 2012 had de microblogsite naar eigen zeggen meer dan 500 miljoen gebruikers wereldwijd, die samen elke dag 340 miljoen tweets de wereld instuurden. De website behoort tot de tien meest bezochte sites wereldwijd. De waarde van het bedrijf uit San Francisco wordt geschat op 10 tot 15 miljard dollar. Het heeft 900 werknemers.

(De Standaard, 2013)

Anke Van dermeersch moet anti-islamcampagne stopzetten

Na schoenenmerk Louboutin krijgt nu ook de Canadese studente Rosea Lake gelijk over de campagne van ‘Vrouwen Tegen Islamisering’. De campagne is te sterk gebaseerd op het werk van de studente en mag daardoor niet meer gebruikt worden, oordeelt de rechtbank.
Op posters en postkaarten wordt op de kortgerokte benen van Anke Van dermeersch op hoge hakken een schaal geprojecteerd. Daarop werden volgende waardeoordelen geplaatst (boven naar onder): steniging, verkrachting, hoer, slet, gematigde Islam en shariaconform. ‘Een vrouw wordt volgens de sharia als inferieur beschouwd. Het symbool daarbij is het verplichten van bepaalde kledij’, stelt voorzitter Anke Van dermeersch. ‘Hoer en slet, dat zijn termen die we naar ons hoofd geslingerd krijgen. Als vrouw verzetten wij ons daartegen.’
Maar de poster schoot in het verkeerde keelgat bij schoenenmerk Louboutin, omdat de politica hoge pumps met rode zool draagt. Christian Louboutin eiste de stopzetting van de campagne omdat het merk naar verluidt schade werd toegebracht.
De rechter in kort geding gaf Louboutin gelijk en liet de rode zool verbieden. Anke Van der Meersch was creatief. Ze stelde kort na de uitspraak al meteen nieuwe, licht gewijzigde affiches voor met daarop schijnbaar identieke schoenen met weliswaar gele zolen. Op de vraag of het om hetzelfde merk gaat, antwoordde ze: 'Het paar Louboutinschoenen heb ik uitgedaan, dit zijn mijn Vlaams-nationalistische schoenen.'
Er werd echter ook een rechtszaak tegen Van dermeersch aangespannen door de Canadese studente grafisch ontwerp Rosea Lake, omdat ze er haar eigen werk ‘Judgements’ in herkende. Alleen ging de schaal bij haar van ‘preuts’ tot ‘slet’ en wilde ze zich zo verzetten tegen de beoordeling van vrouwen op basis van hun kledij.
Lake vond dat Van dermeersch haar idee gestolen en misbruikt heeft voor haar anti-islamcampagne en dagvaardde Van dermeersch voor de Antwerpse kortgedingrechter wegens schending van de auteursrechten en het onrechtmatig gebruik van haar werk.
Die gaf de studente gelijk: Van dermeersch mag het campagnemateriaal niet langer gebruiken. Anke Van dermeersch verklaarde eerder al dat het werk van Rosea Lake haar geïnspireerd had, net zoals een maatbeker of het liedje ‘These boots are made for walking’, maar dat er van plagiaat geen sprake is.
(De Standaard, 2013)

donderdag 24 oktober 2013

donderdag 24 oktober

Gehackt Belgacom maakt reclame voor zijn ‘expertise in cyberbeveiliging’

Onder de slogan 'Merkt u elk risico op?' adverteert telecombedrijf Belgacom, dat zelf slachtoffer is van een grootschalige cyberaanval, voor zijn diensten in de beveiliging van IT-systemen.

'Cyberdreigingen evolueren in een hoog tempo. Meer dan ooit moet er gefocust worden op het snel detecteren en beantwoorden van dreigingen en aanvallen', staat in de advertentie, die in het IT-vakblad Datanews is verschenen.

Nog volgens de reclameboodschap heeft Belgacom 'meer dan 70 security-specialisten' en 'expertise in de beveiliging van convergente oplossingen'.

De advertentie is opmerkelijk omdat half september bekend raakte dat Belgacom en dochterbedrijf BICS al jarenlang het doelwit zijn van een hacking. Waarschijnlijk zit de Amerikaanse inlichtingendienst NSA samen met de Britse GCHQ achter de aanval.

Telenet lokt meer ‘triple play’-klanten



Telenet heeft tijdens het derde kwartaal netto 32.200 klanten bijgewonnen die een abonnement hebben voor internet, telefonie en televisie. De groei van die zogenaamde ‘triple play’-klanten is de grootste sinds begin 2009.
Dat meldt het Mechelse telecombedrijf in een kwartaalupdate. Dankzij de aangroei telde Telenet in september bijna 920.000 “triple play”-abonnees, 9 procent meer dan in september vorig jaar.
Ook het aantal mobiele-telefonieabonnees is verder gegroeid. Eind september waren er 712.900 actieve abonnees, 38.000 meer dan drie maanden eerder. Telenet wijst erop dat de concurrentie in die markt verder is toegenomen, en dat er bij het werven van nieuwe klanten meer op de kosten is gelet.
Het Mechelse bedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met 12 procent toenemen tot 410,3 miljoen euro. Het winstcijfer dat het bedrijf geeft (“adjusted ebitda”) bedroeg 219,1 miljoen euro, 8 procent meer dan in het derde kwartaal van 2012. Ook over de eerste negen maanden van het jaar bedroeg de groei 12 procent.
Telenet verwacht een lagere omzetgroei in het vierde kwartaal, maar behoudt zijn prognoses voor het volledige boekjaar: een groei van de omzet “tussen 10 en 11 procent” en een toename van de “adjusted ebitda” “tussen 7 en 8 procent”.

(De Standaard, 2013)

"YouTube start met betalende muziekvideo's"



YouTube wil met een betaalde muziekdienst de concurrentie aangaan met Spotify. Volgens Billboard gaat het bedrijf de abonnementsdienst dit jaar nog lanceren.

Met Spotify is het mogelijk om onbeperkt muziek te luisteren, maar daar zitten geen muziekvideo's bij inbegrepen. YouTube zou in dat gat willen springen en zich bovendien meer richten op mobiele apparaten. Ook komt er een gratis variant, maar wie onbeperkt muziekvideo's wil kijken zonder reclame en ook offline die mogelijkheid wil hebben, kan tegen betaling een abonnement nemen.

YouTube wil de geruchten over een nieuwe dienst nog niet bevestigen, maar geeft wel aan dat het altijd op zoek is naar uitbreidingen. "We willen mensen zo goed mogelijk bedienen en onze partners meer gelegenheden geven om hun fans te bereiken", laat het bedrijf weten. "We hebben op dit moment alleen even niets nieuws om aan te kondigen."


(De Morgen, 2013)


NMBS nu ook op Twitter

De NMBS lanceert vandaag het officiële Twitter-account @NMBS. Daarop wil de spoorwegmaatschappij informatie delen met de reizigers en de conversatie aangaan met doorgaans vrij kritische twitteraars. 
Via het Twitter-kanaal @NMBS zal een team van NMBS-medewerkers reizigers de reizigers snel proberen te informeren. De NMBS startte eerder al met een aantal mobiele toepassingen. De Twitter-account, die te bereiken is van 6 uur ‘s ochtends tot 22 uur ‘s avonds, moet die ondersteunen en aanvullen.
De NMBS wil reizigers in eerste instantie in real time informatie geven over de te nemen route of over incidenten in de treinstations die op die reisweg liggen. Bovendien zullen reizigers vragen kunnen stellen op de account. De NMBS wil via @NMBS ten slotte ook kunnen communiceren met reizigers die ergens vastzitten op de trein.
De NMBS zat al even informeel op de sociaalnetwerksite, met @StationschefBMO, de man achter #nmbSocial. Hij zou nu ook mee aan de totstandkoming van de officiële account zitten.

(De Standaard, 2013)

Mediabestedingen stijgen overal, behalve in Europa

Volgens het driemaandelijkse Nielsen Global AdView Pulse onderzoek zijn de reclamebestedingen tijdens het eerste semester 2013 overal gestegen met 2,8% in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. In Europa daarentegen zakken ze met 6%. Zuidoost-Azië pakt uit met een groei van 6,4%, het Midden-Oosten en Afrika met +3,9% en Noord-Amerika met +2,7%. De beste leerling van de klas is Latijns-Amerika met een groei van 13%. Dat is vooral te danken aan de boom in Argentinië (+30%).

(www.mm.be) 


woensdag 23 oktober 2013

woensdag 23 oktober


VRT geeft dit jaar meer prijzengeld weg

                                  Bart De Pauw in Twee tot de zesde macht
Bij de VRT valt er tegenwoordig zo goed als elke dag geld te verdienen met een tv-programma. Van maandag tot vrijdag is er Blokken, op zondagavond kun je spelen met Twee tot de zesde macht.
Dat zijn trouwens de twee programma’s waarin de eerste acht maanden van dit jaar het meeste geld is weggegeven: in Blokken is van januari tot en met augustus 106.000 euro uitgedeeld, in Twee tot de zesde macht 110.000 euro. In totaal is in die periode 416.340 euro prijzengeld verdiend. Dat is een opmerkelijke stijging tegenover de vorige jaren. In 2009 werd nog 374.438 euro uitgedeeld, maar dat was over een heel jaar.
Volgens Eén-woordvoerster Anneke Ernon maakt prijzengeld een programma niet duurder. ‘Het is inbegrepen in de kostprijs. Het gaat ook niet om gigantische bedragen.’
Waarom de VRT de eerste acht maanden van dit jaar al meer prijzengeld uitdeelde, levert geen duidelijk antwoord op. Volgens de VRT zit er geen strategie achter. ‘De mix van programma’s ziet er dit jaar iets anders uit. Met programma’s als Het perfecte koppelDe neus van Pinokkio en Twee tot de zesde macht zijn er op zondag iets meer programma’s geweest waarmee geld te verdienen was.’

(De Standaard, 2013)

Facebook dan tóch strenger voor onthoofdingsvideo’s


Facebook zal dan toch strengere restricties hanteren voor gruwelvideo’s. Recent stond de sociaalnetwerksite nog een onthoofdingsvideo toe, maar daar werd hard tegen geprotesteerd. 

Facebook zal ‘content die geweld bejubelt’ voortaan verwijderen. Dat staat te lezen op de website van het in Californië gevestigde bedrijf. De sociaalnetwerksite kwam recent onder vuur te liggen, nadat de Britse omroep BBC opmerkte dat een video van een gemaskerde man die een vrouw onthoofdt, niet verwijderd werd. ‘Gebruikers moeten vrij zijn om zo’n video te bekijken en te veroordelen’, was de eerste reactie. 

Maar intussen werd de video opnieuw verwijderd. In een verklaring klinkt het dat Facebook enkel recente beelden ‘opnieuw bekeken, onderzocht en verwijderd’ heeft. Bovendien zal Facebook voortaan een ‘meer holistische blik’ hanteren op gerapporteerde inhoud. Facebook zal bijvoorbeeld nagaan of iemand een gepaste waarschuwing bij een eventuele gruwelvideo geplaatst heeft. 

Het beleid van Facebook lijkt niet altijd even rechtlijnig. In mei van dit jaar had het sociale netwerk gruwelvideo’s nog verboden vanwege de mogelijke ‘psychologische schade’ die ze zouden veroorzaken. En Facebook heeft vooral een reputatie erg streng te zijn voor seksueel getint materiaal.

(De Standaard, 2013)

dinsdag 22 oktober 2013

dinsdag 22 oktober


Facebook laat weer onthoofdingsvideo's toe



Video's waarop te zien is hoe mensen worden onthoofd, mogen weer op Facebook. De in mei van dit jaar opgelegde ban op dergelijke beelden is opgeheven.
De BBC kwam de koerswijziging op het spoor na tips van gebruikers die een video waarop een gemaskerde man een vrouw onthoofdt aan Facebook hadden gerapporteerd. Facebook weigerde de video echter te verwijderen. Tegenover de BBC bevestigt Facebook desgevraagd dat zijn gebruikers vrij moeten zijn om zulke video's te kijken en te veroordelen.

Het bedrijf overweegt wel waarschuwingen aan dergelijke video's toe te voegen. In de algemene voorwaarden staat nu dat Facebook foto's en video's zal verwijderen die geweld verheerlijken, naast ander verboden materiaal, zoals ontblote vrouwenborsten.

In mei was er protest tegen gruwelijke beelden op het grootste sociale netwerk ter wereld. Op Facebook waren beelden verschenen die leken te zijn opgenomen in Mexico. In het Latijns-Amerikaanse land zijn drugsbendes in een bloedige onderlinge strijd verwikkeld.

Volgens organisaties die zich inzetten voor de veiligheid van kinderen op internet, zou het bekijken van de onthoofdingsvideo's blijvende psychische schade kunnen toebrengen aan minderjarigen.

Ook nu is er kritiek op het netwerk, waar iedereen die ouder is dan 13 jaar lid van mag worden. 'Slechts enkele secondes van dergelijk schokkend materiaal kunnen voor altijd op het netvlies van een jong persoon gebrand zijn', zegt een voormalig psycholoog die een zelfmoordpreventie-instituut runt.

De Britse premier David Cameron noemt Facebook in een tweet: onverantwoordelijk. 'Ze moeten zichzelf verklaren tegenover bezorgde ouders'."
(De Volkskrant, 2013)



Meer abonnees voor Netflix



De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix, sinds september ook in Nederland actief, heeft het aantal abonnees in het afgelopen kwartaal zien groeien tot ruim 40 miljoen, van minder dan 30 miljoen een jaar geleden. Dat maakte Netflix maandag nabeurs bekend.
Op de Amerikaanse markt nam het aantal abonnees met 1,29 miljoen toe en internationaal was sprake van een groei van 1,44 miljoen klanten. De omzet van het bedrijf steeg tot 1,1 miljard dollar (804 miljoen euro), van 905 miljoen dollar vorig jaar. De winst was 32 miljoen dollar, tegen 8 miljoen dollar een jaar geleden. De winst per aandeel bedroeg 52 cent, terwijl analisten in doorsnee op 47 cent hadden gerekend.

Netflix zei in een toelichting dat er nog een lange weg is te gaan voordat concurrent HBO met wereldwijd 114 miljoen gebruikers is geëvenaard, maar dat stapje voor stapje vooruitgang wordt geboekt.

(De Volkskrant, 2013)


Filip Pletinckx is nieuw nethoofd van Radio 1


                                          Filip Pletinckx
Filip Pletinckx (45) volgt Diane Waumans op als nethoofd van Radio 1. De raad van bestuur van de VRT spreekt zijn vertrouwen uit in de aanpak van het management en bevestigt dat "cultuur een essentiële kerntaak van de VRT blijft".
Raad van bestuur: "Cultuur blijft kerntaak VRT"
Filip Pletinckx begon zijn carrière bij BRT 1 en werkte sinds 1989 voor Radio 2, waar hij alle facetten van het vak leerde. De voorbije jaren werkte hij aan de nieuwe organisatie van Radio 2.
"Ik neem mijn ervaring mee om snel werk te maken van een duidelijke structuur bij Radio 1 waarbinnen we het vernieuwde programmaschema gaan uitwerken. Ik ben blij dat ik daarvoor kan rekenen op een sterk kernteam met veel expertise", aldus Pletinckx.
Het kernteam van nethoofd Filip Pletinckx bestaat uit Paul De Wyngaert (productiehuismanager radio), Wim Vangrootloon (producer Radio 1), Sven Lardon (adviseur radio), Griet De Craen (hoofdredacteur radionieuws) en David Naert (Sporza).
Filip Pletinckx volgt Diane Waumans op als nethoofd van Radio 1. Zij volgt Tim Pauwels op als manager beroepsethiek van de VRT. Pauwels keert terug naar de nieuwsdienst. Hij wordt er projectleider "Verkiezingen 2014".
Nadat vorige week commotie was ontstaan over een nieuw zendschema voor Radio 1 (waarbij geen plaats meer is voor het programma "Joos") heeft de raad van bestuur van de VRT vandaag laten weten dat cultuur naast informatie en sport een van de essentiële kerntaken van de openbare omroep blijft.
"Radio 1 is daarin een onmisbare schakel, vandaag en in de toekomst", zegt de raad in een persbericht. De raad spreekt zijn steun en vertrouwen uit in de aanpak van het management om een gepast aanbod en een performante structuur uit te bouwen voor de zender.

(Deredactie.be, 2013) 

Screen Brussels bundelt audiovisuele bedrijven

Om de samenwerking tussen audiovisuele bedrijven, de academische wereld en de overheid te bevorderen, creëerde het Brussels Hoofdstedelijk Gewest deze week de cluster Screen.brussels. Die werd ondergebracht onder de vleugels van het Brussels Agentschap voor de Onderneming (BOA). Het potentiële ledenaantal wordt geschat op 300. Grote namen als RTL, de RTBF, BeTV en Emakina zijn al aangesloten. Doelstelling: de positionering van Brussel als centrum voor digitale en audiovisuele media versterken tegenover andere grootsteden als Londen, Parijs of Berlijn. Er werken naar schatting immers meer dan 7000 mensen in deze sectoren, verdeeld over zowat 500 ondernemingen.

(www.mm.be)

maandag 21 oktober 2013

maandag 21 oktober

Storing teistert Facebook


De sociaalnetwerksite Facebook is maandag enkele uren geteisterd door een storing waardoor de gebruikers geen status konden ingeven. Volgens het bedrijf was de storing te wijten aan een probleem bij onderhoudswerken.

“Deze ochtend hebben onderhoudswerken ervoor gezorgd dat onze gebruikers niets konden posten op Facebook gedurende een korte periode”, zei de woordvoerder van Facebook. “We hebben het probleem snel kunnen oplossen. De website is opnieuw helemaal beschikbaar”, verzekerde hij.
 Eerder op de dag ondervonden Facebook-gebruikers problemen als ze iets op de site wilden publiceren. Andere gebruikers kregen helemaal geen toegang tot de sociaalnetwerksite.
De storing had amper impact op de beurskoers van Facebook. Het aandeel daalde met 0,50 procent naar 53,95 dollar.

(De Standaard, 2013)

Minder illegale downloads op het internet

Het aantal bezoeken aan illegale downloadsites is het voorbije jaar met 12,7 procent gedaald. Een gevolg van de strengere acties tegen die sites in combinatie met het groeiende succes van legale gebruiksvriendelijke alternatieven.
"De cijfers gaan de goede richting uit", zegt Olivier Maeterlinck. Als algemeen directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA) voert hij al jaren strijd tegen de illegale muziek, films of videogames die je overal op het internet vindt. En dat werpt nu zijn vruchten af. "Dat steeds meer mensen het illegale downloaden voor legale alternatieven ruilen laat zich ook op het terrein voelen. De muziekindustrie bijvoorbeeld lijkt zich langzaam te herstellen."

Maeterlinck haalt cijfers aan uit Noorwegen waar de muziekindustrie de inkomsten in de eerste helft van dit jaar met 17 procent zag stijgen. Ook in landen als Zweden en Denemarken is diezelfde trend merkbaar. Met dank aan streamingdiensten zoals Spotify of Deezer, die je voor een beperkt bedrag in hun muziekcatalogus laten snuffelen. Ook video-on-demanddiensten die het mogelijk maken om tegen betaling films of televisieprogramma' op te vragen zitten in de lift. Ter illustratie, bij kabeloperator Telenet werden in augustus van dit jaar alleen al 6,9 miljoen programma's of films opgevraagd.

"Een logische evolutie", vindt nieuwemedia-expert Jo Caudron. "In het verleden werd ook opgetreden tegen het illegaal downloaden, maar zolang je de consument geen gebruiksvriendelijk en betaalbaar legaal alternatief aanbiedt, zal die toch steeds weer zijn toevlucht nemen tot wat hij of zij illegaal op het internet vindt."

Het zijn trouwens niet alleen nieuwe digitale toepassingen die het illegaal downloaden terugdringen. Ook de traditionele televisiezenders spelen steeds korter op de bal. De nieuwe afleveringen van Homeland bijvoorbeeld zijn op 2BE te zien amper een week nadat ze in de VS in de ether gingen. En ook dat heeft zijn effect. "De eerste twee seizoenen van 'Homeland' heb ik gedownload", zegt Caudron. "Maar nu de reeks zo snel op tv komt, volg ik opnieuw op televisie."

Ondanks de positieve geluiden hoedt Maeterlinck zich voor overdreven optimisme. "We zijn er nog lang niet", waarschuwt hij.

(De Morgen, 2013)

Boetieks vragen verbod op Zeeman-reclamespot



Zelfstandigenorganisatie Unizo heeft bij de Jury voor Eerlijke Praktijken in de Reclame (JEP) een klacht ingediend tegen een tv-spotje van de Nederlandse textielgigant Zeeman. 

In het spotje prijst een dame eerst de lage prijzen aan van Zeeman. Daarna hangt ze de spullen in haar eigen boetiek, met een veel hoger prijskaartje. Volgens Unizo is de spot een inbreuk op de wet op marktpraktijken. 

 "De spot tast de goede naam en reputatie van de zelfstandige kledingwinkels aan", zegt Unizo-woordvoerster Sanderijn Vanleenhove in de krant. "Ze wekt de indruk dat de producten die in zelfstandige boetieks verkocht worden identiek zijn aan de artikelen in Zeeman. Dat is uiteraard niet het geval, om de eenvoudige reden dat ze vaak met andere leveranciers en producenten werken, en de artikelen dus van een andere kwaliteit zijn." 

 Ook valt Unizo over het hoge prijskaartje dat de dame in haar boetiek op de kleding kleeft. "Daardoor wordt verkeerdelijk de indruk gewekt dat de zelfstandige kledingwinkels manifest een te hoge prijs vragen voor hun producten. Alleen preciseert de spot niet om welk kledingtype, merk of welke kwaliteit het gaat. De consument wordt in de waan gelaten dat alle kleding bij Zeeman veel goedkoper is dan bij een kinderboetiek, terwijl dit niet noodzakelijk het geval is."

Bekijk het spotje hier: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=w6J9ek1Glwc

(De Morgen, 2013)

zaterdag 19 oktober 2013

zaterdag 19 oktober

Belgacom sluit hacking gegevens klanten niet meer uit

Voor de eerste keer sinds de aankondiging van de digitale aanval heeft Belgacom niet langer uitgesloten dat gegevens van klanten zijn gehackt, zo meldt de krant Le Soir zaterdag.
Donderdag meldde Belgacom dat diepgaande controles onregelmatigheden op een router van BICS aan het licht hadden gebracht. BICS is het filiaal van de telecomoperator dat internationale carrierdiensten verzorgt.
Vrijdag bevestigde Belgacom aan Le Soir dat de router een deel van de internationale trafiek behandelt. 'Het lopende onderzoek zal moeten uitwijzen of er impact is geweest op de gegevens van klanten.'
Op dit ogenblik kan niet bevestigd worden of de hacking van de router van BICS en de inbraken op het netwerk van Belgacom dezelfde oorsprong hebben. Dat moet het onderzoek van het federale parket uitwijzen.

(De Standaard, 2013) (Le Soir, 2013)

vrijdag 18 oktober 2013

vrijdag 18 oktober 2013

Geen plaats meer voor 'Joos' in nieuwe zendschema Radio 1

                                                                          Ruth Joos
Het middagprogramma van Ruth Joos past vanaf januari niet langer in het 'opgefriste' zendschema van Radio 1. Meer nog: voorlopig komt de presentatrice vanaf 2014 helemaal niet aan bod op de zender.
Het nieuws sloeg in als een bom. Ruth Joos, een van de sterkhouders van Radio 1, grofweg kaltgestellt op Radio 1? "Wordt inhoud dan echt gevaarlijk?", vroeg Rik Torfs zich af op Twitter, waar na de bekendmaking een kleine storm woedde.

Ook op de redactievloer was de verslagenheid naar verluidt groot. "Het is verschrikkelijk", zegt een bron binnen de zender. "Niemand begrijpt waarom 'Joos' afgevoerd wordt. Het was een goeddraaiend radioprogramma. Er zijn grotere pijnpunten weg te werken binnen Radio 1."

Die pijnpunten werden blootgelegd in een recent onderzoek bij de luisteraars. Bleek dat heel wat mensen afknapten op de 'woordenbrij' die van zes uur 's ochtends tot een uur 's middags de ether van Radio 1 vulde. 'De ochtend', 'Hautekiet', 'Joos': er was te veel gebabbel te horen.

"We beseffen maar al te goed dat de periode die Radio 1 nu doormaakt lang niet de beste is", reageert radiomanager Els Van de Sijpe. "Uit het luisteraarsonderzoek bleek onder meer dat de programmering tussen 10 en 12 uur meer zuurstof moest krijgen en ruimte moest laten voor onderwerpen die loskomen van de actualiteit", verklaart ze de keuze om 'Joos' te schrappen en vanaf januari 'Nieuwe feiten', het programma met Lieven Vandenhaute, naar het vrijgekomen middagslot te verhuizen.

Het onderzoek kwam er ongeveer gelijktijdig met de teleurstellende laatste luistercijfers in augustus. Radio 1 zag met een verlaging van het marktaandeel van 8,5 naar 6,4 procent in een klap een kwart van zijn publiek weggaan. Vandaar het vernieuwde schema dat gisteren officieel de wereld in werd gestuurd. "Met opgefriste programma's die maximaal zijn afgestemd op het dagritme en de leefwereld van de luisteraars."

Ruth Joos, die eerder deze week al over de plannen werd ingelicht, had naar eigen zeggen graag een reactie gegeven. "Maar het is mij verboden door de VRT", stelt ze. "Ruth Joos is een fantastische radiomaakster die ik destijds zelf heb binnengehaald", sust Van de Sijpe. "Zo'n talent moet je koesteren. Alleen moeten we elkaar nog vinden binnen het vernieuwde programmaschema."

De respons vanuit de culturele wereld is overwegend negatief. “Ik begrijp niet dat een uitstekend en goed beluisterd programma afgevoerd wordt om de slechte cijfers van de hele zender recht te trekken”, aldus schrijver Tom Lanoye in de krant De Standaard. “We krijgen geen boekenprogramma en geen kunstprogramma. Als er één programma is dat literatuur, kunst en cultuur op een fijne en geloofwaardige manier brengt, dan is het wel Joos.” 

Ook de teneur van de reacties op Twitter is niet gunstig. “Wordt inhoud dan echt gevaarlijk?” vraagt Leuvens rector Rik Torfs zich er hardop af. Pianist Jef Neve vindt het afvoeren van Joos zelfs een reden om voortaan niet meer te luisteren naar Radio 1. En ook onder meer politica Freya Van den Bossche en presentatrice Francesca Vanthielen vinden het jammer dat het programma uit de lucht wordt gehaald. 

De publieke omroep laat intussen weten dat het einde van het programma niet noodzakelijk een stopzetting betekent van de samenwerking met Ruth Joos. “Alles ligt nog open”, laat woordvoerster Anneke Hernon weten. “We zijn momenteel nog in gesprek met Ruth over haar toekomst bij de omroep. Ze is een talent dat de VRT wil blijven koesteren.”

(De Morgen, 2013) (Focus Knack, 2013)

Ex-Medewerkers van De Persgroep starten acuasite

                                               Wouter Verschelden
In het najaar wordt een nieuwe actuasite gelanceerd door verschillende ex-werknemers van De Persgroep. Wouter Verschelden (foto, hoofdredacteur De Morgen van 2010 tot 2012), Patrick Van Waeyenberghe (voormalig directeur digitale media bij De Persgroep) en Mick Van Loon (oprichter van hln.be) zijn de initiatiefnemers.
"De actuasite zal voor het einde van het jaar online gaan, meer kan ik voorlopig niet melden", bevestigt Mick Van Loon het bericht uit De Standaard aan deredactie.be.
Veel meer informatie is er nog niet over het project. De initiatiefnemers zijn nog volop aan het onderhandelen met verschillende mogelijke investeerders.
De nieuwe actuasite heeft de ambitie om een flink marktaandeel te veroveren in de online nieuwsmarkt in Vlaanderen.
(De Redactie, 2013)


Belgacom kampt opnieuw met veiligheidsproblemen
Belgacom kampt opnieuw met zware veiligheidsproblemen. Die worden in kringen rond de veiligheidsdiensten als 'ernstig' omschreven.


De problemen met hacking en afluisterpraktijken bij Belgacom zijn nog lang niet opgelost. Een maand geleden werd duidelijk dat de interne systemen van het telecombedrijf sinds 2011 werden gehackt. Vermoedelijk door de Britse inlichtingendienst.

Het bedrijf meldde toen evenwel dat er "gepaste maatregelen" waren genomen en het "risico voorbij" was. Die communicatie lijkt op zijn minst voorbarig te zijn geweest. Onlangs zijn immers nieuwe "onregelmatigheden" aan het licht gekomen.

Naast de Nederlandse firma Fox-IT die eerder werd ingehuurd om de malware uit de Belgacomsystemen te halen, werkt ook de federale politie, onder meer via de Computer Crime Unit, aan het onderzoek.

Na vragen van onze krant verspreidde Belgacom gisterenavond een persbericht "om nodeloze speculaties te vermijden". Volgens de telecomoperator is het dankzij doorgedreven controles dat de nieuwe onregelmatigheden aan het licht zijn gebracht op een router bij BICS. Die dochteronderneming van Belgacom verzorgt de internationale carrierdiensten.


(De Morgen, 2013)

donderdag 17 oktober 2013

donderdag 17 oktober

Nederlands spotje over donorweek verbannen

Het spotje van het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de donorweek verdwijnt zo snel mogelijk van de televisie. De Reclame Code Commissie oordeelde vandaag dat het spotje nodeloos kwetsend en in strijd is met de goede smaak.
De Reclame Code Commissie oordeelde dat het spotje nodeloos kwetsend en in strijd met de goede smaak is. In het filmpje is een triatleet te zien die onder zakkende spoorbomen spurt. Daartegen kwam vakbond FNV Spoor in het geweer. "Het is een levensbedreigende situatie die machinisten liever niet willen meemaken", aldus vakbondsbestuurder Roel Berghuis.

Volgens de Reclame Code Commissie gaat van het filmpje de suggestie uit dat het 'risicovolle' gedrag van de triatleet stoer is en een mens het uiterste uit zijn leven haalt als hij risico's neemt. Bovendien zijn de getoonde beelden niet als fictieve situaties herkenbaar, meent de commissie.

"Het zijn beelden die zowel bij machinisten als ook bij anderen een schokeffect teweeg brengen. Van de overheid had mogen worden verwacht dat zij met deze gevoelens rekening zou hebben gehouden", klinkt het.

Het reclamespotje verdwijnt zo snel als mogelijk van de televisie, aldus de woordvoerster van het ministerie.

Bekijk hier het beruchte spotje: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jWv69Yt6BkU

(De Standaard, 2013)



Didier Bellens : "Ik heb nooit gelogen, en ik laat me niet beledigen"

                                           Didier Bellens
Belgacom-CEO Didier Bellens verantwoordt zich in de Kamercommissie Infrastructuur over het dossier Immobel. “Het Belgacom-gebouw werd niet verkocht. Er is dus geen belangenvermenging."
Aangezien de Belgische staat meerderheidsaandeelhouder van Belgacom is, lezen de parlementsleden Didier Bellens de les over zijn vermeende vastgoedpraktijken en over de brief die hij naar CD&V-voorzitter Wouter Beke stuurde na kritiek aan zijn adres van CD&V-parlementslid Roel Deseyn.

Intimidatiemethodes
PS-politica Karine Lalieux (PS) hekelt de “intimatiemethodes” van Bellens: “U flirt altijd met de grens, meneer Bellens. Uw intimidatiemethodes zijn onaanvaardbaar voor het hoofd van een overheidsbedrijf.”
Ook Roel Deseyn (CD&V) is kritisch tegenover de Belgacom-CEO: “Wat juridisch geldig is, is daarom nog niet wenselijk, meneer Bellens. Waarom gaat u voor Immobel via een beheersvennootschap?”
"Geen belangenvermenging"
Bellens reageert: “Ik ben een verdediger van de democratie maar ik heb nooit gelogen. Ik laat me niet beledigen, door wie dan ook. Het gebouw van Belgacom werd nog niet verkocht. Gezien de prijs, is de raad van bestuur gemachtigd het te verkopen. Immobel is niet mijn vennootschap. Er is dus geen enkele belangenvermenging. Dat is een feit.”
Bellens verontschuldigt zich voor brief aan Beke
Voorts komt Bellens terug op de brief aan Beke, waarin hij de CD&V-voorzitter opriep de volgens hem foutieve beweringen van Deseyn recht te zetten - Deseyn had Bellens ervan beschuldigd de digitale inbraak bij Belgacom een jaar lang achter te houden. De Belgacom-CEO verontschuldigt zich voor deze brief: “Het spijt me als dit initiatief verkeerd is overgekomen. Ik wilde enkel duidelijkheid scheppen.”

(Knack, 2013)





Facebook verandert privacysettings voor jongeren


Facebook gaat de privacysettings voor jongeren veranderen. Voor nieuwe gebruikers tussen 13 en 17 jaar zal de standaardinstelling bij het updaten van hun status voortaan steeds ‘vrienden’ zijn. Dat heeft de sociale netwerksite woensdag gemeld.

Op Facebook moeten gebruikers bij elke post kiezen met wie ze die willen delen. Tenzij die instelling wordt aangepast, blijft die dezelfde bij elke update. Voor gebruikers tussen 13 en 17 jaar stond die functie standaard ingesteld op ‘vrienden van vrienden’, maar voor nieuwe gebruikers wordt die standaardinstelling voortaan enkel ‘vrienden’.
Deze jonge doelgroep krijgt in de toekomst wel de mogelijkheid om hun updates op ‘openbaar’ in te stellen. Dat moet hen de mogelijkheid bieden om meer mensen te bereiken. Wanneer de instelling ‘openbaar’ wordt, verschijnt er wel een waarschuwing die de tieners erop wijst dat hun posts voor iedereen zichtbaar worden. ‘Facebook neemt de veiligheid van jonge gebruikers erg serieus’, aldus de sociale netwerksite.

(De Standaard, 2013)



NRC doet experiment met vrijwillige bijdrage

                                                                               Peter Vandermeersch
Wie gisteren op de NRC-website het lange artikel ‘De kunst van het stelen’ las, werd gevraagd om een vrijwillige bijdrage van 1 tot 10 euro. ‘Een experiment’, zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch.

‘De kunst van het stelen’ is een uitgebreide reconstructie van de roof uit de Rotterdamse Kunsthal, met grote beelden, geluidsfragmenten en video, op de website van de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Bij het artikel staat een grote groene knop met de tekst ‘doneer’.
Peter Vandermeersch: ‘Zoals iedereen zijn we aan het nadenken over het betalend maken van artikels op het internet. Vanaf volgende maand zal het mogelijk zijn om individuele stukken te kopen op onze website, voor een bedrag dat we nog moeten bepalen.'
'In de aanloop daarnaartoe willen we mensen bewust maken. We willen het signaal sturen dat goede internetjournalistiek geld kost. Vaak hebben we dingen gehoord als “voor zo’n stuk willen we wel betalen”, en wij willen de mensen nu op hun woord nemen.’
‘Het stuk is al vele duizenden keren gelezen, en op dit moment is er 50 euro betaald. Ik verwacht dat het enkele honderden euro’s zal opbrengen. Terwijl het maken ervan 5.000 à 7.000 euro heeft gekost. Het is een stapje.'
Dit is het derde van dit soort verhalen dat we brengen. Bij de eerste twee was de vraag: kunnen we het aan? Met dit derde stuk zetten we de stap om het verhaal ook in het Engels te brengen en om te vragen naar een vrijwillige donatie. En ik denk dat we naar een ritme willen gaan van één per maand, dan één per week en misschien nog meer.’ 

(De Standaard, 2013)