zondag 8 december 2013

Storm over medialand

Peter Frans Anthonissen is expert in reputatiemanagement, 
CEO van A&A en gastdocent aan diverse universiteiten.
Er waaide een storm over het Vlaamse medialandschap dit jaar, en alles wijst erop dat die ook in 2014 aanhoudt.
Denk maar aan de verschillende recente feite in de media en over de media. Door de creatie van Mediahuis heeft Corelio, de facto Concentro overgenomen. Sanoma heeft haar Belgische activiteiten stopgezet. De Finse groep probeerde
het tij te keren door meer geld te investeren in onder meer Story Radio. De televisiezender Vier blijft, nu de Slimste Mens is afgelopen, ter plaatse trappelen. En Libelle TV bewijst dat er nog veel werk is aan de winkel, met zijn vaak pijnlijk lichte programmatie.

De Digitale wereld is zonder twijfel de grote uitdaging. In Vlaanderen verschijnt, in navolging van buitenlandse voorbeelden, met Newsmonkey een nieuwssite. Deze gratis nieuwssite mikt vooral op sociale media en ze doen ook een beroep op crowdfunding. Afwachten maar of die vernieuwing succes brengt.

Aan al die wijzigingen in het Vlaamse medialandschap liggen oorzaken van fundamentele aard. Zo is er in Vlaanderen te veel media. Als we ons land vergelijken met andere landen die een vergelijkbare bevolking, maatschappelijke inrichting en levensstijl hebben, dan kan het huidige aanbod onmogelijk stand houden.

Ook het Vlaamse tv-aanbod kan op termijn niet overleven. Vroeger stemden de Vlamingen massaal af op Nederlandse zenders, nu doet men dat niet meer. Maar men kijkt almaar meer uitgesteld TV. Zal Stievie kunnen opboksen tegen Bhaalu en de vele buitenlandse alternatieven die eraan komen? Want wie uitgesteld kijkt, spoelt eigenlijk de reclameblokken door. Hierdoor smelten de commerciële zenders hun voornaamste inkomstenbronnen als sneeuw voor de zon.

Een andere oorzaak is de publieke omroep. Het nieuwsaanbod via de webstek van DeRedactie verzuurt de overheidsomroep het leven van de privéredacties. Die moeten betaalmuren creëren indien zij de nodige inkomsten willen behouden.
Uiteindelijk heeft de Vlaamse lezer-kijker-luisteraar-surfer het laatste woord.


Bron: Anthonissen, P.F. (2013, december 5). Storm over medialand. Opgeroepen op december 8, 2013, van www.detijd.be: http://trends.knack.be/economie/opinie/columns/trends-opinie/peter-frans-anthonissen/storm-over-medialand/opinie-4000466764945.htm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten