zondag 15 december 2013

Smart tv en second screen: wat voor toekomst voor de audiovisuele sector?




Hoe ziet de toekomst er uit voor de audiovisuele sector op vlak van bereik, merken en reclame? Zal het nog rendabel blijven of is een second screen broodnodig?

Lineair kijken zal voor veel mensen niet meer voldoende zijn, luidden de voorspellingen. Mensen zullen niet meer gewoon naar het tv-toestel kijken, maar ze zullen kijken via hun tablets, smartphones, laptops of smarttelevisions die verbonden zijn met het internet.

Het individuele en het gepersonaliseerde zijn de dingen die mensen aanspreken in het niet-lineair kijken. De media zijn op die manier gemakkelijk aan te passen aan hun levenswijze.

Het niet-lineair kijken zorgt voor grote problemen bij de traditionele televisie, dat juist opgebouwd is rond het lineair kijken. De goede samenwerking tussen de uitzendende spelers en de producenten leidde tot zeer hoge bereikcijfers en zorgde ervoor dat het medium veel invloed had. Door het niet-lineair kijken zullen de zenders hun aanbod moeten aanpassen aan de noden van de kijkers.

Sommige partijen geloven dat niet-lineaire televisie enkel voor buitenshuis is, traditioneel televisiekijken is een collectief gebeuren. Ze willen dan ook niet investeren in het live uitzenden op bijvoorbeeld tablets, maar andere toepassingen ontwikkelen zoals het tweede scherm.

Het second screen zou zorgen voor een versterking van de kijkervaring, waarbij ze extra content meegeven aan de kijker. Dit kan bijkomende informatie over een programma zijn, stemmingen, uitgesteld kijken enz. De platformen zullen beschikbaar zijn per zender en niet per programma.

Bij de openbare omroep zullen ze dit anders doen, want de inhoud blijft voor hen nog steeds het belangrijkste. Het wil vooral een onderscheid maken tussen collectief en individueel kijken. Individueel via nieuwe dragers en collectief via de traditionele televisie, de keuze ligt bij de kijker.

Het medium wordt anders geconsumeerd dan vroeger. De tussenpersonen als Belgacom en Telenet zullen het in de toekomst moeilijk hebben, want als de toestellen gewoon op het net aangesloten worden, worden de distributeurs overbodig. Belangrijk om te overleven op lange termijn is dat je zelf eigenaar van een content bent, maar dit is bij de tussenpersonen niet het geval.

Stievie is een Vlaams concept van de Medialaan. Het is een convergerend uitzendcentrum van televisiezenders. Het is een applicatie die je kunt downloaden waarmee je live of uitgesteld kunt kijken naar programma’s van de VMMa, VRT en SBS.

Het second screen is momenteel nog grotendeels aanvulling bij de televisie, waarbij het vooral interactief gebruikt wordt. Het kan ook dat het second screen de rol van eerste scherm op zich zal nemen zoals bij Yelo en Stievie is gebeurt.

Het bussinesmodel van de zenders zal moeten aangepast worden aan het niet-lineair kijken.

(BL, 2013)



BL. (2013, December). Smart tv en second screen: wat voor toekomst voor de audiovisuele sector? Media Marketing , 104-106.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten